-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

OHR OSTAJE ‘Euforična’ pobjeda Rusije simbolična, u politici nema nepredviđenih stvari!

Jučerašnje objavljivanje dijelova Rezolucije o EUFOR-u izazvala je određenu paniku, a pojedini su skoro proglasili rat. U ovakvim situacijama bez dubljih analiza strah je ono što najmanje treba građanima BIH, a najviše onima koji vode svoje razarajuće politike, Miloradu Dodiku i inim drugima.

Stoga je neophodno sušinski sagledati stvari, te kako je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao najvažnije u ovom trenutku bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar.

„OHR ostaje u svom kapacitetu, ostaje sa Bonskim ovlaštenjima, sa svim onim mehanizmima koji su propisani odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Džaferović.

I u samoj rezoluciji koja će biti predmetom rasprave Vijeća sigurnosti UN-a spominje se decidno ranija Rezolucija iz 2014. godine, a koja u potpunosti podržava OHR, dakle postojanje Ureda visokog predstavnika nije i neće biti dovedeno u pitanje.

Adis Hasaković, stručnjak za političku komunikaciju ističe da u politici i komunikaciji gotovo da nema nepredviđenih situacija. 

„Skoro sve se da vidjeti, i shodno tome djelovati i komunicirati na vrijeme. Jednostavno kazano, uvijek postoji odgovor na “šta ako”? Onaj ko ima najviše odgovora na ovo jednostavno pitanje, obično vodi u ovoj utakmici u kojoj sudija nikada ne svira kraj. Konačna pobjeda ne postoji. Uvijek ima neki novi “šta ako”. Što znači da je važno istrajati u svemu tome“, istakao je Hasaković.

Navodi dalje da “pobjeda” Rusije kako je mediji euforično najavljuju je više simboličkog a ne suštinskog karaktera.

„Čak je i taj simbolički karakter doveden u pitanje jer će nakon ovog burnog reagovanja čitav svijet obratiti posebnu pažnju na izvještaj visokog predstavnika i ukupnu situaciju. Suštinski se ništa ne mijenja, ostaje OHR, ostaje visoki predstavnik sa Bonskim ovlaštenjima, ostaje EUFOR, a ostaje i NATO sa svojim ovlastima“, dodao je Hasaković.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close