OHR: Jednostrani korak Vlade RS veoma zabrinjavajući

Jednostrani korak poduzet u vezi sa osjetljivim pitanjem prebivališta veoma je zabrinjavajući s obzirom na trenutnu situaciju – upozorila je danas Kancelarija visokog predstavnika (OHR), komentirajući Odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS.

(FENA)

“Veoma je razočaravajuće da je Vlada RS-a sada odlučila da djeluje jednostrano. Time će otežati nastojanja da se pronađe rješenje u Parlamentarnoj skupštini BiH, upravo kao što se dogodilo s pitanjem JMB-a prošle godine”, izjavio je za Agenciju Fena portparol OHR-a Eldar Subašić.

Ponovio je da je pitanje prebivališta regulisano državnim zakonom te ga na toj razini treba nastaviti regulisati kao i rješavati sporove.

Takođe, ocijenio je žalosnim da su razne stranke blokirale punu raspravu o izmjenama i dopunama postojećeg državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Narodna skupština RS je prošle sedmice dala prostora za rješavanje pitanja prebivališta na državnom nivou. Korak koji je poduzela Vlada RS nije u skladu s tim konstruktivnijim pristupom i samo će zakomplicirati rješenje ovog pitanja”, istakao je Subašić.

Podsjetio je vlasti na svim nivoima da zakoni, uključujući postojeći zakon o prebivalištu na državnom nivou, moraju biti implementirani bez diskriminacije, uz poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close