-TopSLIDEBiHPolitikaRegionZDK

OHR i Ambasada SAD-a ponovo su pisali vlastima u ZDK

Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH ponovo su pisali vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu, zahtijevajući da se povuku amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK. Kako su naveli, nedavno predloženi amandmani su usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad kantonalnim policijskim sistemom.

“Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost”, naveli su u pismu.

Istakli su da će, posebno, odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto komesara policije, oštetiti karijerski sistem službe i komandnu policijsku strukturu Uprave policije ZDK.

Kako su naveli, ne vide nikakve dobrobiti od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona i u drugim policijskm tijelima u BiH koji zadavoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara.

“Traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koj se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u Zeničko-dobojskom kantonu stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet zeničko­ dobojskog policijskog sistema”, naglašavaju iz OHR-a i Ambasade SAD u BiH.

OHR i Ambasada SAD-a zahtjevaju da gorepmenuti predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko­ – dobojskog kantona budu povučeni i i naposlijetku preusmjereni i na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, u ključujući one iz međunarodnih organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika.

“Naposlijetku, u svakom slučaju, važna pitanja koja se tiču javne sigurnosti, a koja su obuhvaćena ovim amandmanima, trebaju se rješavat i samo kroz redovnu skupštinsku proceduru koja će uključiti bitnu javnu raspravu i primjedbe,uključujući nevladin sektor i međunarodnu zajednicu”, naveli su.

Ukoliko Skupština nastavi sa procedurama usvajanja ovih amndmana , posebno kroz skraćeni postupak namijenjen za usvajanje zakona koji nisu složeni, dok pitanja koja se tretiraju ovim izmjenama zapravo jesu jako kompleksna- dovešće se u pitanje opredjeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentoj dobroj vladavini zakona. Biće odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sistema, dodali su u zajedničkom pismu.

Sporna izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima pred poslanicima će se naći kao prva tačka dnevnog reda sjednice Skupštine ZDK koja je zakazana za petak, 25.06.2021. godine.

(BHRT) 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close