-TopSLIDEBiHPolitika

Oduzeta nevjerovatna količina luksuza od Edina Arslanagića i ostalih!

Tužilaštvo KS objavilo je informaciju o tome šta je sve, sudskom odlukom, oduzeto od Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, zatim Šefika Handžića, Hasana Šepe, i Jasmina Šepe koje je Kantonalni sud Sarajevo osudio za organizirani kriminal. Prvostepenom presudom Arslanagić i ostali su osuđeni na ukupno 39 godina zatvora.

Oduzeta im je protuzakonito stečena imovina ukupne vrijednosti od 22.355,.806 KM, nepokretna i pokretna imovina. Imovina je oduzeta i njihovim srodnicima odnosno povezanim osobama.

U informaciji Tužilaštva KS navodi se da se od Edina Arslanagića oduzima novac sa pet transakcijskih računa u različitim bankama i to ukupno 831.089 KM, 4.521,19 eura, 9.531,40 USA i nenamjenski oročeni depozit u iznosu od 600.000 KM.

Potom, dvije nekretnine (troiposoban stan i nekretnina Luke), automobil Mercedes, dionice u vrijednosti od 405.253 KM i vrijednosni papiri u iznosu od 6.060 KM.

Od Handžića, njegove supruge i kćerke kao povezane osobe oduzima se novac sa transakcijskog računa u iznosu od 64.009,96 KM i 50.000 KM nenamjenskog oročenog depozita, četiri stana i apartman, dionice vrijednosti od 129.400,00 KM, automobil Toyota, dva poslovna prostora i vikendica.

Od Hasana Šepe oduzima se novac u iznosu od 236.990 KM i nenamjenski depozit u iznosu od 20.000 KM. Zatim dvije nekretnine, zemljište, Luka šuma, dionice u vrijednosti od 47.200 KM.

Oduzimaju mu se i četiri automobila Toyota, Porshe, Mitsubishi Pajero, Porsche Carrera i umjetničke slike.

Od Jasmina Šepe oduzima se novac sa dva transakcijska računa i to 126.253,06 KM. Zatim garaža, dva stana, apartman. Oduzimaju se i dionice i vrijednosni papiri u iznosu od 4.669.146,8 KM. Oduzima se i automobil Porshe i umjetničke slike.

Od Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića, kao povezane osobe oduzimaju se stambeni objekat sa garažom i dvorištem vrijednosti 370.000 KM, poseban dio stambeno poslovne zgrade i apartman na Bjelašnici.

Prema optužnici Tužilaštva KS, Arslanagić i ostali terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo, piše Fokus.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close