Odumiranje istraživačkog novinarstva

”Mediji su sve više pod kontrolom određenih političkih i poslovnih grupacija”, rekao je direktor Antikorupcijske mreže Account Eldin Karić na konferenciji o istraživačkom novinarstvu: Mediji u borbi protiv korupcije, koja je održana u Sarajevu.

Istaknuo je kako bez istraživačkog novinarstva nema ni medija, niti novinarstva, te da mediji postaju oglašivačke platforme na koje se kače reklame i gdje političari govore ono što javnost želi čuti.

S tim u vezi, poručio je da je vrijeme da se problem odumiranja istraživačkog novinarstva shvati ozbiljno te da se pokušaju pronaći načini na koje se može spasiti.

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić istakao je da, nakon što su međunarodne organizacije koje su financirale medije napustile BiH, mediji pod utjecajem određenih grupacija u oba bh. entiteta te da “pokušavaju da se ne zamjere nikome”.

S druge strane, kaže, mediji koji žele da se bave istraživačkim novinarstvom nemaju dovoljno resursa i novinara, niti mogu izdvojiti dovoljno vremena za ozbiljnu istraživačku priču, a rezultat toga su površne informacije i neinformiranost građana.

Zaključio je da bez novčanih sredstava nema ni istraživačkog novinarstva te da se u borbi za egzistenciju ne može očekivati nezavisno, kritičko novinarstvo.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close