Visoko

Održana XVI. Franjevačka škola animatora

ODRŽANA XVI. FRANJEVAČKA ŠKOLA ANIMATORA

U Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom od 8. do 10.11. 2019. godine održana je XVI. Franjevačka škola animatora. Na školi se okupilo 72 mladih iz 25 bratstava naše Provincije Bosne Srebrene.

Nakon ovog susreta s pravom se Konvikt može nazvati „Kućom Frame“ jer su se svi Framaši već na samom početku osjećali kao kod kuće. Uz sve to ni Konvikt ni Frama Bosne Srebrene ne pamte ovako veliki broj Framaša na Školi animatora. Geslo susreta bilo je „Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta!“ (Mt 5, 13-14)

Okupljanje Framaša započelo je u 16 sati, a na početku službenog programa Franjevačke škole animatora slavljena je sveta misa, koju je predvodio fra Davor Petrović, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Nakon mise i večere, imali smo kratku igru upoznavanja te predavanje Ive Maros na temu “Animator? Tko? Što? Kako?”. Iva nas je upoznala sa značenjem same riječi animator, animiranje, anima itd. Otkrila nam je osnovne zadaće animatora i potaknula nas na razmišljanje o osobinama pravoga animatora. Druženje smo nastavili kroz veselu večer i igru “Ne zaboravi stihove” u kojoj su se Framaši imali priliku prisjetiti pojedinih pjesama, dijeliti framašku radost i igrati kao jedno u svojoj grupi. Već smo prvu večer osjetili ljepotu života u bratstvu. Dan smo završili klanjanjem pred Presvetim u samostanskoj crkvi svetog Bonaventure.

U subotu program smo započeli molitvom i doručkom, a nakon toga nas je čekao radni dio Škole. Naime, framaši su bili raspoređeni u 5 grupa sa svojih 5 animatora (članova područnoga vijeća) i započeli su s kružnim predavanjima. Teme predavanja bile su: izbor teme i literature za susret, tijek i vođenje susreta, komunikacija, mala Frama i medijska radionica. Vijećnici su nastojali prenijeti sve svoje znanje i iskustva za animiranje. Nakon toga, Framaši su imali zadatak u svojim grupama spremiti skeč na temu neke problemske situacije u Frami te donijeti i neko rješenje. Poslijepodne se naučeno trebalo iskoristiti i spremiti jedan framaški susret na zadanu temu. Navečer smo igrali igru “Lov na blago” u kojoj su Framaši još jednom pokazali ljepotu zajedništva i povezanosti.

U nedjelju ujutro Framaši su prikazali svoje spremljene susrete, a vijećnici su pomno pratili pa im na kraju ukazali na neke pogreške. Nakon toga slavili smo Svetu misu i zahvalili Bogu na svemu darovanom kroz ova 3 dana, na novoj braći i sestrama, prijateljima, na radosti, zajedništvu, ljubavi i oduševljavanju.

Svi Framaši su radosni otišli svojim kućama radujući se nekom skorom susretu.

Mir i dobro!

FRAMA Konvikt Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close