-TopSLIDEVisoko

Održana Skupština Aerokluba “Izet Kurtalić” Visoko

U svom vlastitom hangaru na Sportskom letilištu “Kenan Jusufbašić” je Aero klub “Izet Kurtalić” održao svoju redovnu Godišnju skupštinu kluba za 2021.godinu. Rezimirani su izvještaji o radu i finansijski izvještaji koji su naznačili buđenje aktivnosti nakon nekoliko godina stagnacije iz više razloga, prevashodno korona-krize, nedostatka sredstava, pa i „zamora materijala“ u takmičarskom dijelu modelarske sekcije.

Mlada generacija, predvođena Farukom Čabaravdićem je postigla najviše u utrci za skupljanje bodova u okviru Svjetskog kupa. On je u kući imao ono što njegovi vršnjaci zbog Covid-a nisu mogli steći u „Maloj školi avijacije“, koja se nije mogla realizovati. Faruk je osvojio drugo mjesto u konačnom poretku sezone Svjetskog juniorskog kupa, što je historijski uspjeh na klupskom i državnom nivou. Od seniora su ga posmatrane godine, svojim zapaženim rezultatima, pratili otac Malik, zatim Elmin Kerkez, Edin Šahinović, Haris i Tarik Jusufbašić, Muhamed Šahinović… Edin Šahinović je proglašen najboljim sportistom seniorom Grada Visoko za 2021.godinu, a Malik Čabaravdić je imenovan za selektora bh.nacionalnog tima aeromodelara slobodnog leta.

Letačka sekcija AK „Izet Kurtalić“ predvođena ranije formiranom Ortačkom grupom je prezentovala niz aktivnosti koje su podigle nivo rada na viši nivo i Visoko, Klub i letilište vratili na stare staze slave. Škola letenja je prošle godine obavila kurs teorije za šest polaznika, a jedan kandidat je položio teorijski dio pred nadležnom direkcijom iz prvog pokušaja, što daje na reputaciji Škole. U 2021.godini je Klub i Škola letenja dobio prvog instruktora, pa je zaokružen kompletan proces, kojemu se decenijama težilo: Vlastiti resursi – letilište, hangar, avioni, instruktor za PPL (Private pilot licence). U pomenutoj godini je ostvareno 50 sati naleta Vivat motornom jedrilicom, što je najviše sati od oplovljavanja 2017.godine.

Aeroklub je od Vlade FBiH dobio zeleno svjetlo za korištenje „velike staze“ nekadašnjeg JP Aerodrom Visoko i potpisao ugovor sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo za korištenje njihovih kapaciteta u svrhu školovanja kadrova u praksi. Visoko tako postaje prvi sportski aerodrom i Škola letenja u Federaciji BiH i drugi u BiH koji pružaju usluge obuke za pilote motornih aviona za privatne svrhe.

Sve ove aktivnosti su uz, sada već prepoznatu podršku organa vlasti, povećale novčane iznose na prihodovnoj i rashodovnoj strani finansijskog izvještaja, kao i plana za tekuću 2022.godinu. Školskih letova je sve više, kao i interesa za sticanje PPL dozvola, ali i panoramskih letova iznad Visokog i Sarajeva. Sve to budi nadu da za Aeroklub „Izet Kurtalić“ nastupa period ponovne renesanse i da se otvaraju realne mogućnosti za intenzivan napredak na više polja djelovanja. Rezultati za pola godine koju izvještajni period nije tretirao, govore tome u prilog.

Do naredne sjednice Skupštine kluba se očekuje reaktiviranje Male škole avijacije u osnovnim školama, promocija Monografije na jubilej 70.godišnjice od formiranja i pojačan rad na polju prezentacije klupskih aktivnosti i mogućnosti.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close