Održana centralna manifestacija odbrana Igmana 2013. godine: Borba u kojoj je agresor polomio zube

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mezarjima na Igmanu danas je održana centralna manifestacija odbrana Igmana 2013. pod nazivom Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti. Nekoliko hiljada okupljenih prisjetilo se 20. godišnjice jedne od presudnih bitki za odbranu BiH.

(Oslobođenje)

Prema riječima Nurudina Džihe, potpredsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje, naša dužnost je da obilježavamo značajne datume kako nam se historija ne bi ponovila.

Opći napad

– Ovo je 14. put da organizujemo centralnu manifestaciju na Igmanu. Manifestacija odbrana BiH je počela 1. marta, na Dan nezavnosti, a završit će se 25. novembra, Danom državnosti. Mi smo dužni da obilježavamo sve značajne datume kako bi generacije koje dolaze znale šta se dešavalo, ko je odbranio BiH i ko je dao ono najdragocjenije, život, za ovu zemlju. Bojim se da će nam se, ako zaboravimo, ponoviti sve zlo i zbog toga svake godine dajemo maksimum kako bismo organizovali ovakve manifestacije, istakao je Džiho.

Agresor je 1993. godine 4. avgusta krenuo u veliku ofanzivu u pokušaju da se spoji sa svojim jedinicama u Hadžićima i time još više stegne obruč oko Sarajeva. Međutim, hrabri borci Armije BiH zaustavili su napad i time najavili kraj agresije na našu zemlju.

– 1993. agresor je krenuo u opći napad, ali ovdje je polomio zube. Agresora, koji je atakovao na ovaj prostor, lično je predvodio zloglasni general Ratko Mladić. Međutim, suprotstavile su im se snage sa svih prostora Bosne i Hercegovine. Zbog toga personifikacija ove bitke je personifikacija pobjede BiH i opstanka. Poraz koji su ovdje doživjele neprijateljske snage bio je početak kraja agresije na BiH. To je bila presudna bitka za odbranu. Da su se spojile neprijateljske snage sa Hadžićima, Sarajevo bi došlo u bezizlaznu situaciju. Ta pobjeda je bila moralna injekcija pružanju otpora agresiji, istakao je Hajrudin Grabovica, ratni komandant 102. brigade.

Naredba predsjednika

Jedna od prvih jedinica koja je stigla na Igman bila je Sedma muslimanska brigada. Asim Bektaš, komandant devetog diverzantskog odreda muslimanskih snaga Viteza pri Prvom bataljonu Sedme muslimanske brigade, kazao je kako je naredba da se krene na Igman stigla od predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

– Bili smo mjesec na fojničkom ratištu, gdje su se vodile žestoke borbe. U to vrijeme došla je poruka od predsjednika Izetbegovića da hitno idemo na Igman. Nismo oklijevali i odmah smo krenuli. Kada smo došli, stanje je bilo haotično. Borili smo se sa agresorima cijeli dan i uspjeli smo zaustaviti ofanzivu. Pogodili smo i jedan tenk. Pokušavali su probiti naše linije, ali nisu uspjeli. 4. avgusta zaustavili smo ofanzivu. Neprijatelj je pokušao i nekoliko dana nakon toga, ali sve smo napade uspješno odbili, naglasio je Bektaš.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na Velikom polju upriličen je bogat kulturno-umjetnički program.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close