Održan dvodnenvi trening za slijepe osobe ZDK

Tešanj: trening Javno zagovaranje

Održan dvodnenvi trening za slijepe osobe ZDK

 

U organizaciji Udruženja slijepih Kantona Sarajevo tokom vikenda 24. i 25. 10. 2015. godine u Jelahu kod Tešnja organizovan je trening na temu Javno zagovaranje. Trening je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama Ze-Do Kantona.
Treneri : Senija Okić i Fikret Zuko.
Trening jako dobro planiran, usmjeren ka otvaranju vidika u načinu i redoslijedu zagovaranja, te prilika da se saznaju brojne pojedinosti koje se inaće ne mogu saznati iz udžbenika jer o tome se ne piše…. Fikret  Zuko i sam slijepa osoba,  jako dobro i koncizno navodio primjere iz vlastitog iskustva i zapažanja tako da je pojednostavio temu ali istovremeno je učinio shvatljivom i primjenjljivom za učesnike treninga…

Obrađene teme : Uvod u javno zagovaranje, tipovi i principi zagovaranja, ciljne grupe i korisnici, identifikacija i definicija problema, određivanje meta, dijagnoza taktike i rad s medijima te pregovaranje i lobiranje kao i koaliciono zastupanje.

Radilo se po  modulima uz pregled najvažnijih taktika, igranje uloga  te prezentaciju studije slučaja  iz prakse.

 

Pred evoluaciju treninga  razmijenjeno je  mišljenje i iskustva o dosadašnjoj praksi i mogučnosti građenja partnerskih odnosa sa institucijama vlasti te praktični rad na kreiranju plana kampanje i akcionog plana.

Prema izjavama učesnika treninga,  nema sumnje da je trening bio koristan, učinkovit i svrsishodan, te je iniciran i dalje rad na edukaciji slijepih osoba kako bi bili u mogućnosti naoružani znanjem i tehničkim dostignućima aktivno učestvovati u izradi projekata i javnog zagovaranja na ostvarenju istih.

Senad Goralija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close