Odroni na putevima širom ZDK-a: Probijanja do odsječenih sela

Da bogdo znamo kad će kiša prestati, kaže nam jučer direktor Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Sead Džanović.

– Magistrala M-17 je bila u prekidu tokom noći, u mjestu Ograjina, u općini Žepče, prema Golubinji. Sada se ide jednom trakom, jer mašine stalno raščišćavaju materijal koji pada na cestu. Između Nemile i Topčić-Polja radnici Dobojputeva otklanjaju nanose materijala sa saobraćajnice. I tu se saobraća jednom trakom. U prekidu nam je putna komunikacija između Nemile i naselja Bistričak. Imamo i pomjeranja starih klizišta, ali smo u prioritet stavili putne komunikacije, odnosno probijanje do sela koja su odsječena, ističe Džanović.

Nije sve u brašnu

Prema njegovim riječima, jučer je održana i zajednička sjednica općinskih štabova Civilne zaštite sa onim kantonalnim.

– Nije sva pomoć ni u brašnu. Nama treba pomoć da dovedemo ove improvizovane saobraćajnice, izgrađene nakon majskih nepogoda, u red, a ne da nam bude skuplja pita od tepsije, napominje Džanović.

Oslobođenje je u nekoliko navrata pisalo o porodicama iz sela Čole, na ulazu u Željezno Polje. Tokom posljednjeg vikenda, voda im je odnijela i šatore, u kojima su mještani boravili nakon što su im kuće srušene ili do krova zatrpane nanosima. I ovdje su se aktivirala klizišta koja su unesrećila porodice sredinom maja. Poplava iz Željeznog Polja stigla je do Čola, ostavljajući mještane bez ono malo pokućstva, koje su u maju uspjeli spasiti.

– Kod nas je katastrofa. Svaki dan sve nam je gore. Svuda oko nas je voda. Evo, gledamo kako prići psu, koji je ostao zarobljen kod jedne kuće. Evo, treći je mjesec da nam se niko nije obratio, upitao nas kako nam se može pomoći. Ima nas trenutno 50-60 mještana u selu. Što imamo od ranije hrane, to još trošimo. Sad smo se pomakli u brdo, jer se oko kuća ne može boraviti, kaže nam Asmir Tutnjić.

Pod vedrim nebom

U ovom selu nasipi raznog materijala, koji je voda donijela, dostizali su visinu do deset metara, a članovi porodica, koji nisu našli smještaj kod rodbine ili prijatelja, borave pod vedrim nebom.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu mještane Čola, koji su u prirodnoj nesreći ostali bez krova nad glavom, mogu ih posjetiti na ulazu u MZ Željezno Polje. Pomoć je dobrodošla u vidu šatora, robe, hrane ili novca. Mogu se i javiti Asmiru Tutnjiću na broj 061/500-509061/500-509 i dogovoriti se kako da pomognu ovim porodicama.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close