Odnosi BiH i Srbije na veoma visokom niovu

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije su na izuzetno visokom nivou. Srbija je zainteresovana za stabilnost i napredak BiH, zaključeno je danas na sastanku u Sarajevu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i ministra vanjskih poslova Srbije i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.

– Odlučeno je da ćemo na svim nivoima na svakom mjestu pomagati jedni drugima i zajednički raditi na tome da nam evropski put bude što je moguće brži – kazao Crnadak nakon sastanka.

Pohvalio je predsjedavanje Srbije Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) navodeći da je uloga Srbije bila važna kada je u pitanju kriza u Ukrajini, te ocijenio da je na kvalitetan način držala u fokusu pitanja, koja se tiču regiona.

Na sastanku je potvrđeno da će od maja do novembra, kada će i BiH preuzeti predsjedavanje Savjetom Evrope, Srbija i BiH imati nekoliko zajedničkih događaja, pri čemu je važno da se razgovara, kaže Crnadak, o pitanjima značajnim za ovaj prostor poput pitanja mladih.

– Tim povodom održat ćemo sastanak petorke 19. maja u Briselu, na kojem će pored mene prisustvovati i Dačić, prethodni predsjedavajući Savjetom Evrope i dva generalna sekretara OSCE-a i Savjeta Evrope – rekao je Crnadak.

Smatra da je predsjedavanje BiH Savjetom Evrope, koje počinje 19. maja, velika šansa za državu u pogledu širenja demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, koju će kako kaže BiH iskoristiti na putu ka Evropskoj uniji.

Kao predsjedavajući OSCE-om Dačić je sa Crnatkom uputio saučešće porodici ubijenog policajca u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku.

– BiH i Srbija su članice koalicije za borbu protiv islamskog ekstremizma. Generalno, u tom smislu čini mi se da su obje zemlje izmijenile svoja zakonodavstva da je svako angažovanje tih takozvanih stranih boraca i naših zemalja na nekim drugim frontovima predstavlja krivično djelo. Ovaj teroristički akt je jedan od pokazatelja da bez obzira što se mnogi od tih ljudi bore daleko od zemalja našeg regiona, taj fenomen region neće zaobići. Zato mu moramo posvetiti značajnu pažnju, te ćemo se zajedno boriti protiv terorizma – kazao je Dačić.

Najavio je da će se o temi terorizma u narednim mjesecima održati konferencije u Beogradu i Sarajevu.

Dačić je zaključio da će se bilateralni odnosi Srbije i BiH nastaviti uzlaznom putanjom, te pozdravio napredak BiH u smislu aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju poručujući da Srbija podržava evropsku put Bosne i Hercegovine.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close