Odluka Vlade FBiH: Povoljnije cijene cestarine za stalne korisnike

Federalna vlada usvojila je dopunu Uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste A1 kojom se omogućava da stalni korisnici autocestu koriste po znatno povoljnijim cijenama. Naime, za stalne korisnike autoceste koji koriste ACC TAG uređaj popust će biti povećan za 100 posto.
To je rezultat uvođenja dodatne pogodnosti za korisnike elektronske naplate cestarine (ACC usluga). Korisnici ove usluge od sada će prilikom dopune ACC TAG uređaja ostvarivati popust od 20 posto na uplaćeni iznos umjesto dosadašnjih 10 posto.
Izmjenom ove uredbe uvode se i cijene za korištenje autoceste za dionice koje će biti puštene u promet tokom ljeta ove godine. Riječ je o poddionicama Gorica – Bilješevo (tunel “1.mart”) i Gorica – Zenica jug.
Na skupe cestarine već duže vrijeme žale se građani i domaća privreda, a posebno stalni korisnici autoceste. Cestarina se plaća 0,061 euro ili 0,12 KM po prijeđenom kilometru.
Cijena naknade za korištenje najduže relacije autoceste u BiH Jošanica – Lučani, u dužini od 56 kilometara, iznosi 5,4 marke za prvu, do 21,6 KM za četvrtu kategoriju vozila.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close