Odbrana Ratka Mladića: Srbi su genetski jači, bolji, ljepši i pametniji od bosanskih Muslimana!

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Luka Dragičević kazao je na suđenju Ratku Mladiću da vjeruje da su Srbi “genetski jači, bolji, ljepši i pametniji” od bosanskih Muslimana, tvrdeći da to nije rasizam.

Dragičeviću, bivšem pomoćniku komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a za moralna, vjerska i politička pitanja, tokom unakrsnog ispitivanja prikazan je dokument koji je uputio podređenim jedinicama a u kojem stoji da su Muslimani, odnosno “poturice”, “genetski inferiorni”, piše Justice report.com.

Na pitanje tužioca Adama Webera da li vjeruje u to, svjedok Dragičević je odgovorio da je to “po suštini sve tako… iz iskustva životnog”, dodavši da se “bavio biologijom… fitogenezom, etnogenezom”, i da stoji iza te tvrdnje.

“To je rasizam, a vi ste rasista”, sugerisao je tužilac Weber. “Naravno da nije”, uzvratio je Dragičević.

Iz istog Dragičevićevog dokumenta, tužilac Weber potom je naveo rečenicu: “Mi (Srbi) smo genetski jači, bolji, ljepši i pametniji” od “poturica”.

“To je moje životno iskustvo i iza toga stojim”, potvrdio je svjedok, uz opasku da je “tu bilo i propagande smišljene na podizanje morala vojnika”.

U istoj “instrukciji” potčinjenim oficirima za moral, Dragičević je, kako je citirao tužilac, napisao i da će “dobro odmjereni udarac po nosu primorati ‘poturice’ da ponovo promijene vjeru”.

“Da, kažem da su vrlo često mijenjali vjeru i naciju… i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu vjeru i naciju. Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspješna”, odgovorio je Dragičević.

Dragičević je svjedočio u korist Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, koji je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Weber je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi učesnici otmica i ubistava civila u Sjeverinu i Štrpcima 1992. i 1993. godine bili pripadnici Višegradske brigade VRS-a kojom je u to vrijeme komandovao Dragičević, ali je svjedok to negirao.

Suočen sa izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS-a, svjedok je odgovorio: “Nije, i nisam vidio ni čuo da je učestvovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade.2

Za otmice u Sjeverinu i Štrpcima, Dragičević je, kako je tvrdio, “saznao iz medija”.

Haški tribunal je Lukića pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u četvrtak, 10. jula.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close