BiHPrivreda

Od zarađene marke 90 feninga su opterećenja

Predstavnici 13 općina TK-a prvi put se sastali s ciljem smanjenja i ujednačavanja parafiskalnih nameta prema poduzetnicima

Predstavnici trinaest lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona, koje su najveći nosioci parafiskalnih nameta u privredi, sastali su se jučer u Tuzli u organizaciji Nezavisnog biroa za razvoj (NBR) kako bi razmotrili mogućnosti smanjenja ovih nameta u cilju poboljšanja poslovnog okruženja.

Ima li opravdanja

Sudeći prema nedavno urađenoj analizi, situacija na polju parafiskalnih nameta u 13 lokalnih zajednica TK-a je porazna, s obzirom na to da je identifikovano više od 1.000 različitih nameta, koji negdje iznose i do 25 hiljada KM, o čemu smo već pisali u Oslobođenju.

Upravo ovi nameti, koje često propisuju i ostali nivoi vlasti i to u istim oblastima kao i gradovi i općine, presudni su za poslovni ambijent.

“Ovi nameti znatno utiču na poslovni ambijent. Pa samo isticanje firme je od 300 do 25 hiljada KM. Kako uopšte opravdati toliki namet? Ako u startu prethodnim uslovima za formiranje biznisa opteretite poduzetnike, biznisi se neće ni formirati, jer su uslovi nepodnošljivi. A onda ne samo da je problem formirati biznis, nego ga je teško i održati u ovakvim uslovima. U ovakvim uslovima, od jedne zarađene marke 90 feninga su opterećenja“, kazao je Enver Sarvan, direktor NBR-a.

Analiza koju je pripremio NBR pokazala je veliki disbalans između istih nameta u različitim općinama u Kantonu. Aktivnostima koje će uslijediti ovi nameti bi se trebali ujednačiti, a ukinuti oni koji nisu svrsishodni. Podsjećamo, analiza je pokazala da se parafiskalni nameti kao destinirani prihodi, koji se moraju namjenski koristiti nakon naplate, ne koriste u svrhe za koje su naplaćeni, nego se često koriste za krpljenje budžetskih rupa u lokalnim zajednicama.

Dalje smanjenje

“Prvo, potrebno je ukinuti one namete za koje se pokaže da se ne koriste namjenski. Onda je potrebno uspostaviti odnos između visine prihoda i koristi koju on ima, te ujednačiti namete u općinama, jer ne postoji realno opravdanje da iste naknade u jednoj općini budu veće nego u drugoj”, kazao je profesor Bahrija Umihanić, saradnik na analizi.
Prema određenim pokazateljima iz analize, Grad Tuzla je u prethodnom periodu napravio najviše pomaka, a uskoro slijedi i dodatno smanjenje nameta.

“Uskoro ćemo krenuti u izmjene taksi i regulative koja ih definiše, te ćemo ih uskladiti sa trendovima u regiji, kako bismo Tuzlu učinili atraktivnijom za ulaganja i investicije”, kazao je Esmir Spahić iz Gradske uprave Tuzla.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close