PolitikaRegion

Od obećanog njemačkoj kancelarki skoro ništa nije ispunjeno

Članovi Predsjedništva BiH putuju sutra u službenu posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

 Članovi Predsjedništva BiH imat će sastanak s predsjednikom SR Njemačke, Joachimom Gauckom, u predsjedničkom dvorcu Bellevue u Berlinu, u 10.45.

Nakon toga, u 12 sati je planirana posjeta članova Predsjedništva BiH Kabinetu kancelarke Savezne Republike Njemačke (Bundeskanzleramt), gdje će imati sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka je planirana konferencija za novinare u zgradi Bundeskanzleramta, u Berlinu.

Medijima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i kancelarka SR Njemačke Angela Merkel.

Inače, Merkle je u posjeti BiH bila prošle godina u julu mjesecu i tada je kazala da od bosanskohercegovačkih političara očekuje provođenje reformi i okretanje ka budućnosti.

Zajednički zaključak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a tada je to bio Mladen Ivanić, i njemačke kancelarke je da Bosna i Hercegovina gleda u budućnost i da je na sigurnom evropskom putu.

”U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići. Posebno su komplicirani, ali cijela regija može da napreduje samo ako se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu – pravcu dijaloga i pomirenja. Razvojem ove države može profitirati cijela regija. Drago nam je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Idući korak je otvaranje pregovora o statusu zemlje kandidatkinje. Na tom putu imamo jedan zadatak, a to je donošenje reformske agende’‘ – poručila je Merkel prošle godine.

No, i prije nego joj referišu šta je urađeno, članovi predsjedništva BiH morat će se suočiti sa teškom istinom da je malo toga urađeno, da osim usvojene reformske agende i predaje aplikacije BiH nije učinila značajnije korake, a zastoji su vidljivi još od prije nekoliko mjeseci, iako to vladajuća struktura nije željela priznati.

Sada kada su suočeni sa činjenicom da nema koncenzusa oko SSP-a i da je upitan i naš pu u NATO, da RS ne prizna popis teško da Merkel može biti zadovoljna.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close