-TopSLIDEBiHPolitika

Od birokratije do korupcije: Zašto strani investitori zaobilaze BiH?

Bosni i Hercegovini trebaju strani investitori koji će zaposliti naše ljude, povećati njihov životni standard te donijeti nova znanja i tehnologije. Za pokretanje domaće ekonomije potrebni su svjež novac i strana ulaganja kojih nema dovoljno. BiH nije privlačna investitorima, a sve razloge zbog kojih zaobilaze našu državu teško je i pobrojati, piše Oslobođenje.

EKONOMSKI PEJZAŽ

Da kapital ne ide tamo gdje se igraju sitne političke igre, opire reformama, tamo gdje su do savršenstva razrađeni samo birokratski labirinti, primjerom pokazuje BiH. Na ovo valja dodati i upozorenja upućena investitorima koji su možda, uprkos svemu, pomislili nešto uložiti u našu zemlju.

Američki State Department objavio je polovinom godine izvještaj o investicijskoj situaciji u BiH, u kojem je upozorio na komplikovan i nesiguran sistem koji otežava investitorima nova ulaganja, posebno u Republici Srpskoj.

Naveli su da je BiH otvorena za strana ulaganja, ali da bi uspjeli, investitori moraju prevladati značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske/regulatorne okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem pod neprikladnim utjecajem etnonacionalističkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža. Konstatuju da složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture BiH komplikuju ekonomski pejzaž zemlje i odvraćaju strane investitore.
U izvještaju je naglašeno da su potezi entiteta Republika Srpska, da protivustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom i prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS odvojiti od BiH, povećali tenzije.

Ured visokog predstavnika također je tada upozorio međunarodne investitore u entitetu RS, ali i banke koje razmišljaju da prihvate državnu imovinu kao kolateral za kredite, da budu oprezni, jer bi njihov novac mogao biti izgubljen.

– Naravno da će investitor koji čita ovakve ocjene u izvještaju vlade, koja ima dobar uvid u lokalnu situaciju, dva puta razmisliti o ulaganju u našu zemlju. Ne može se reći da investitori bježe od ulaganja u BiH, ali je evidentno da smo među manje uspješnim zemljama u privlačenju direktnih stranih ulaganja. U realnosti, investitore ne opterećuje značajno dio faktora iz izvještaja, s obzirom na to da su u BiH uspostavljeni poslovni servisi koji pomažu investitorima u inicijalnoj fazi uspostavljanja poslovanja i usklađivanja s domaćom legislativom. Faktori izdvojeni u izvještaju koji se odnose na poslovanje, pravnu sigurnost i brzinu rješavanja slučajeva poslovnih sporova svakako jesu izazovi za cjelokupnu poslovnu zajednicu u BiH –  kaže Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politiku i upravljanje.

SLOBODNE ZONE

Ističe da politički ambijent jeste značajan faktor, “jer kada investitor zna da u svakoj državi u našoj regiji ima relativno slične izazove u kontekstu pravne sigurnosti, fer pravila za poslovanje, infrastrukturne povezanosti, jednakih tržišnih pozicija, raspoloživosti radne snage itd, naravno da će se opredijeliti da investiciju usmjeri u zemlju koja ima manje političkih tenzija, odnosno manji sigurnosni rizik na investiciju”.

– Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci 2023. registrirano je 1.041.700.000 KM stranih ulaganja u BiH, rekli su u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH, napominjući da trenutno nemaju podatke za preostali dio godine.

– U prvoj polovini 2022. zabilježeno je 798.500.000 miliona KM. Ove godine u istom periodu zabilježeno je povećanje od 30,4 posto. U prvih šest mjeseci 2023. zemlje sa najvećim registriranim iznosima kapitala u BiH su Rusija (284,2 miliona KM), Nizozemska (124,6), Velika Britanija (112,0) i Hrvatska (104,9 miliona KM), navode iz Agencije.

Ekonomista Admir Čavalić kaže da BiH sada već tradicionalno zaostaje po pitanju stranih direktnih investicija u komparaciji sa zemljama regiona.

– Izuzev nekoliko dobrih godina, uglavnom ne ostvarujemo željene rezultate. To je tako zbog niza razloga koji se odnose na političke, pravne i ekonomske rizike koji znatno otežavaju poslovanje, komplikuju proces investiranja, realizacije investicije, odnosno ostvarivanje profita. Konfliktna retorika u politici negativno utiče na privlačenje stranih direktnih investicija. Kada je riječ o razlici između FBiH i RS-a, Federacija BiH znatno više privlači investitore, vjerovatno zbog toga što RS nema dobar investicioni imidž i mnogo stranih diplomata upozorava investitore da nije dobro ulagati u Republiku Srpsku – rekao je Čavalić.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close