NogometSport

Od 2017. UEFA pokreće Balkansku ligu, prvak ide direktno u Ligu šampiona!

Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika će konačno zaživjeti, a podržaće je UEFA ulaganjem tri miliona eura, saznaje “Blic”.

Ono o čemu se tiho pričalo na raznim sastancima od Vardara do Triglava, konačno bi moglo da dobije potvrdu. Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika biće formirana od naredne sezone, 2017/2018, saznaje “Blic”! Poslije odigravanja nacionalnih liga igralo bi se takmičenje po uzoru na košarkašku ABA ligu, rukometnu SEHA, vaterpolo… Time bi se podigao kvalitet svih klubova, a i donio bi atraktivne mečeve koji bi privukli navijače, sponzore, medije…

Prvi i najvažniji preduslov za formiranje lige je ostvaren. Evropska kuća fudbala će stati iza ovog prvenstva, podršku će potkrijepiti ulaganjem tri miliona eura, a već sada je zatvorena finanijska konstrukcija. Ono što bi dodatno moglo da ubijedi klubove da pristanu na novo takmičenje je prohodnost u Ligu šampiona. Naime, prvak ovog šampionata bi imao osigurano mjesto u najjačem takmičenju.

Ono što sve najviše zanima je koliko će koja zemlja imati timova u novoformiranom takmičenju. Ligu bi sačinjavalo 12 klubova, tu bi Srbija i Hrvatska imale najviše predstavnika. One bi dale tri ili četiri kluba, iz Bosne i Hercegovine bi došla dva tima, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crne Gora i Makedonija.

Jedini potencijalni problem bi mogli da budu navijači. Poznato je da pristalice klubova iz bivših republika uopšte nisu u dobrim odnosima, ali bi i to vrlo lako moglo da se sredi. Uostalom, iste probleme su imali i čelnici košarkaške regionalne lige na početku, ali sada nema nikakvih sukoba među navijačima. Sve je samo pitanje volje da se to rieši, piše beogradski Blic.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close