BiHPrivreda

Od 1. januara 2017 mijenjaju se ove važne stvari

Nova godina – novi izazovi

Dolaskom Nove godine  i zvanično dolaze nove, veće cijene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti sa gorivom. U međuvremenu smanjene su plate budžetskim korisnicima, a minimalno će biti povećana naniža plata u RS.

Naredna godina, baš kao i 2016. biće prepuna ekonomskih izazova. Idemo redom.

Poskupljenje cigareta i duhanskih proizvoda

U Bosni i Hercegovini od 1. januara cigarete će poskupjeti do 35 pfeniga, ovisno o proizvođaču. Tako će prosječna cijena kutije s prvim danom sljedeće godine iznositi 4,50 KM, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle koštati i do 5,5 KM po kutiji.

Prema usvojenoj odluci koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. minimalna akciza iznosit će 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za kutiju cigareta, navedeno je iz Upravnog odbora UIOBiH.

Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara kako bi se obračunala razlika – navode iz UO UIOBiH.

Nakon usvajanja Zakona o akcizama u BiH 2009. godine bilo je predviđeno da naša zemlja tokom nekoliko godina postupno povećava visinu akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po pakovanju, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o akcizama u BiH.

U 2017. godini minimalna akciza na pakovanje cigareta iznosiće 2,42 KM, što znači da još nije dostignuta minimalna akciza u EU. Ali, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji, tako da bi BiH kako bi dostigla minimalnu akcizu u zemljama članicama EU, trebala i u sljedećim godinama povećavati akcize na duhan i duhanske prerađevine.

Poskupljenja kafe

Što se tiče cijena kafe, ona je u maloprodaji već podignuta, a rast cijena se očekuje i naredne godine.
Poskuplenja kafe u narednoj godini su sasvim izvjesna jer posljednjih mjeseci značajno raste cijena ovevisokotarifne robe na svjetskom tržištu.


Stihijski rast cijena u maloprodaji

Kako BUKA saznaje iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS domaći proizvođači nisu i ne planiraju dizati cijene, ali da su iste u trgovinama povećane i vjerovatno će i dalje rasti  jer trgovački lobiji, a ne proizvođači, diktiraju cijene hrane.


Simbolično povećanje plate u RS

Ekonomsko-socijalni savjet RS je na svojoj 38. redovonoj sjednici 13. decembra 2016. godine usvojio zaključak, kojim je Vladi predloženo donošenje odluke o najnižoj plati u RS.  Od 2017. godine “minimalac” će u neto iznosu biti 395 KM, što je za 25 KM više u odnosu na sadašnju najnižu zaradu.

Smanjenje plata budžetskim korisnicima u RS

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su po hitnom postupku zakone kojima se smanjuju plate budžetskim korisnicima.

Po osnovu novog obračuna minulog rada smanjuju se mjesečna primanja zaposlenim u policiji, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu zbog čega su entitetsku vladu kritikovali poslanici opozicije, a sindikalci organizovali uoči sjednice i mirni protest.

Izmjenama i dopune zakona o platama budžetskim korisnicima predviđeno je da se plaća uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svake naredne godina za 0,5 posto. Dosad je koeficijent obračuna bio 0,5 posto.

Povećanje cijena goriva zasad “na ledu”
Iako je sredinom oktobra mnoge obradovala vijest  da Parlamentarna skupština BiH nije podržala prijedlog da se gorivo optereti sa dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana poslije je odlučeno da će se akcize na naftu i naftne derivate ponovo naći pred ministrima u Vijeću ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

Podsjetimo, u pismu namjere MMF-u, vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru, a  entitetski premijeri  to pokušavaju još od septembra prošle godine.

Stoga, lako je zaključiti da je samo pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga, čime će cijena litra goriva doći blizu ili premašiti dvije marke.

Piše: BUKA / E.P.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close