BiHPolitika

Oboren Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH!

PORAZ DODIKA I ČOVIĆA: Oboren Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH!

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skuštine BiH nije danas u Sarajevu prihvatila Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije ovog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Četiri člana Komisije bila su za (SNSD i HDZ), četiri protiv (SDA, SDP i DF) i jedan suzdržan (SDS) prilikom glasanja o usaglašenosti Prijedloga zakona s ustavnopravnim sistemom, kao i o principima ovog zakonodavnog postupka.

Predlagači ovog zakona su poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, a principi zakonskog prijedloga usaglašeni su ranije između stranačkih čelnika SNSD-a i HDZ-a Milorada Dodika i Dragana Čovića. 

Članove komisije o suštini ponuđenog prijedloga upoznala je Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a.

“S obzirom na potrebu da BiH obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je sadašnjim načinom izbora troje sudija Ustavnog suda, stranih državljana, ograničen, potrebno je, u skladu s ustavnom mogućnošću, kroz donošenje odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH koje bi birao organ BiH”, navela je Novaković-Bursać, prenose banjalučke “Nezavise novine”.

Prema njenim riječima, kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud trebalo bi da predstavlja instituciju u kojoj je državni subjektivitet BiH najviše došao do izražaja.

“Radi dodatnog jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda, kao i savjesnog, nepristrasnog i profesionalnog rada sudija, jedan od tih razloga ima za cilj da se i u instituciji Ustavnog suda u kojima se nalaze strani državljani, zamijene domaćima kako bi jačale domaće institucije, što je i obaveza BiH u procesu evropskih integracija”, navela je Snježana Novaković-Bursać.

Kao što je poznato, angažman međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH propisan je Ustavom Bosne i Hercegovine, koji predviđa da tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, četiri člana Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bira Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a dva člana Narodna skupština Republike Srpske.

Nasuprot stavovima Dodika i Čovića, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da bi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH značio put u nestanak BiH te poziva na razgovore o širim promjenama Ustava BiH, koje uključuju i entitetsko glasanje.

“Tražiti u situaciji blokada, opstrukcija, prijetnji otcjepljenjem da strane sudije odu iz Ustavnog suda i ništa drugo ne promijeniti – put je u nestanak BiH”, rekao je Džaferović novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Džaferović je poručio da Dejtonski sporazum nije jelovnik pa da se iz njega može uzeti ono što se nekome sviđa, a odbaciti ono što se ne sviđa.

(Sl. B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close