Obnovljeni pregovori o mega-spajanju Monsanta i Syngente

Obnovljene spekulacije o spajanju agrohemijskih kompanija Syngenta i Monsanto izazvale su eksploziju cijene dionica na berzi.

Dionica Syngente je skočila u ponedjeljak nakon dugog prazničnog vikenda privremeno za više od 11,5 posto. Još u četvrtak novinska agencija Bloomberg je izvijestila, pozivajući se insajdere, da je Monsanto opet tražio kontakt sa švicarskom kompanijom o mogućem preuzimanju. U posljednjih nekoliko sedmica, vođeni su relevantni pregovori, kazali su izvori. Obje kompanije odbile su da komentarišu medijske informacije, prema agenciji.

Oko godinu dana veći američki konkurent Monsanto uzaludno pokušava preuzeti švicarsku kompaniju. Glasine da broj jedan i tri idu zajedno na svjetsko tržište, kruže neko vrijeme, ali. prema Bloombergu, Syngenta je izrazila zabrinutost zbog mogućih zabrana antimonopolskih vlasti. Obje grupe će zajedno, prema podacima iz 2014., imati prihode veće od 30 mlrd američkih dolara. Oni bi u slučaju spajanja bili znatno veći od konkurenata Bayera i DuPonta u ovom biznisu.

Stručnjaci iz američke istraživačke kompanije Bernstein drže da bi spajanje bilo korisno, ali da su prepreke antimonopolskih zakona i javnog mnijenja vjerojatno nepremostive.
Drugi stručnjaci pak smatraju da je spajanje moguće. S tim u vezi, govori se o relativno niskom udjelu na tržištu Syngente.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close