Obmana SDP-a ili šta građani BiH mogu očekivati 2020.

Ne tako daleka 2020 godina postala je meta SDP-u kada će se, prema riječima lidera stranke, ostvariti san “države za čovjeka”. 

Rekli bi temam da se završi jedan izborni ciklus kako bi ova “jedina multietnička” stranka , kako vole da kažu članovi i simpatizeri iste, mogla da sa početnih 17%  izbornog učešća narasti za nekih desetak i više procenata i ostvari obećani san koji je pred građane postavila 2010. godine. Mnogi skeptici bi rekli: ” Crkni magarče dok ne ne nikne zelena trava”, Taman 2020. godine biće 25 godina od Dejtonskog Ustava koji će se veoma teško promijeniti kada se ima u vidu veoma rigidna (kruta) politička struktura u BiH.
Ako bi se koristili starom latinskom poslovicom “da je istorija učiteljica života”, onda bi mogli reći da je toliko godina trebalo Austro- Ugarskoj carevini da od Bosne napravi prosperitetnu državu. Tačka je stavljena prije nepunih 100 godina ili tačnije 1914.kada je u Sarajevu potpaljen plamen Prvog svjetskog rata. Od tada naovamo, na ovim prostorima su se mijenjali vladari da bi se iz jedne centralizovane i očito po mjeri ne skrojene države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, do Kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata, došlo do novog sistema i novog poretka. U rasponu od 25 godina, od 1945 . do 1970. stvoren je temelj prosperitetne države u kokoj je Bosna i Hercegovine prednjačila. Razvoj koji je uslijedio 70-tih godina je bio u pravom smislu “bum” . Podignuti su  savremeni industrijski kapaciteti a društvo je ušlo u reformu i postavilo temelje decendralizovane države i Republike Bosne i Hercegovine  sa nacionalnim slobodama Srba, Hrvata i Muslimana.
Kratki osvrt u prošlost nas uči da se na ovom prostoru dešavaju procesi koji imaju katastrofalne posljedice sa stanovišta demografskih i materijalnih gubitaka. U tri rata u ovih 100 godina izgubljen je milionski potencijal stanovništva i razoreno stvoreno bogatstvo.
S toga priča o godinama na ovim prostorima i karizmi vlasti izgleda samo kao propaganda i obmana. Više na tlu Bosne i Hercegovine niti jedna godina u narednih, kao i prošlih, dvadeset (20) i više godina,  ništa ne znači. Isto,  ništa ne znači ni apsolutna vlast: cara, kralja, doživotnog predsjednika i procentualna vlast stranačkih lidera (od nekadašnjih trojki do sadašnjih šestorki).
Sva dešavanja oko vlasti počev od bitke za fotelju ministra Šarovića, ministarskih mjesta u  vladama entiteta, do čudnih koalicija i “kompozicija” vlasti na razini kantona, nisu ništa drugo do borba za “ogoljelu vlast”.
Stoga priča o godinama i obećavajućoj 2020- toj, još je jedna obmana za građane koji se pripremaju da već 2014. godine ovjere mandat sadašnjoj političkoj strukturi. Matrica rezulata se već kreira i podešava u najavljenim izmjenama izbornog zakona. Na građanima je samo da glasaju ili glasuju. Do 2020. godine, očito, ostaje sve po starom , osim ako se nešto ” nepredviđeno” ne desi …… ?

indikator – Izudin Kešetović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close