BiHPolitika

Objavljen poziv za finansiranje projekata EE za 2017. godinu

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je otvoreni javni konkurs za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu – JK RFEE 2017.

Zahtjevi se zaprimaju do utroška finansijskih sredstava, a najkasnije do 14.07.2017. godine

Ukupan raspoloživi budžet za ovaj Javni konkurs je 1.670.000,00 KM.

Sredstva iz Revolving fonda kako je utvrđeno javnim konkursom se dodjeljuju pod sljedećim uslovima: minimalan iznos kredita po projektu je 25.000,00 KM, maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz Revolving fonda je 1.000.000,00 KM.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 2% godišnje. Grace period: maksimalno do 12 mjeseci.

Rok otplate kredita: do 7 godina uključujući i grace period;

Korisnik se na ovaj Javni konkurs može javiti sa više projekata, s tim da je maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz revolving fonda do 1.000.000,00 KM. Jednim projektom se smatra jedan objekat/proces/sistem.

Kvalifikovani projekti energijske efikasnosti su projekti rekonstrukcije, renovacije ili opremanja, sa ciljem investiranja u stalna sredstva, projektovani da smanje potrošnju energije (uz zadržavanje istog ili poboljšanje postojećeg komfora i/ili povećanje efikasnosti proizvodnje industrijskih postrojenja) ili doprinesu povećanju korištenja obnovljive energije na mjestu proizvodnje (obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti).

„Kvalifikovani projekti energijske efikasnosti moraju ispunjavati najmanje jedan od uslova:Smanjenje potrošnje ukupne (toplotne i električne) energije najmanje za 20% na godišnjem nivou, Smanjenje emisija CO2 najmanje za 20% na godišnjem nivou“, istaknuto je u pozivu.

Aktivnosti koje mogu biti predmet finansiranja sredstvima iz Revolving fonda su projekti primjene mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti na postojećim: Nestambenim objektima, industrijskim procesima, javnoj rasvjeti, aktivnostima i procesima u obavljanju komunalnih usluga (sistemi daljinskog grijanja, vodovoda i kanalizacije i sl.).

Više informacija možete saznati OVDJE.

Akta

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close