BiHPolitika

Obilježene 23 godine od zločina u Ahmićima

U Ahmićima jutros nije svanulo tmurno i dimno jutro nakon zapaljenih kuća, poubijanih mještana i srušenih džamija kako je to bilo prije 23 godine. Jutros je osvanuo sunčan dan sa svježim zrakom, koliko su i danas svježa sjećanja mještana kojima su poubijani članovi porodica.

Članovi porodica ubijenih mještana Ahmića danas su u posjetili šehidsko mezarje u starom Vitezu i obučeni u najljepšu odječu došli su na mezare svojim očevima, brači, muževima, majkama, djeci… Uz selam na kapiji mezarja vraćaju im se i sjećanja, dok jecaju, suze im brzo orose oči, a koraci sami, kao i svake godine idu sami do mjesta gdje leže njihovi najdraži.

Dok ljubi nišan njena kćerka od godine i pol, koliko je i ona imala kada joj je ubijen otac, Ilhana Pašalić s ogorčenjem priča o ubicama koji su je rastavili od njenog oca 16. aprila 1993. godine.

“Sramotno je to prvo za državu. Ogorčena sam na presude onih koji su počinili zločin u Ahmićima i starom Vitezu. Pomirenja sa njima nema, ostavili su me bez mog babe, a nikad im ni halalit ni oprostit ne mogu”, kazala je Pašalić.

I druge porodice žrtava godinama ponavljaju istu priču. Oprosta nema kao ni zaborava, a istina će uvijek izaći na površinu, kao i voda koja pronađe svoj put i kroz najveću stijenu.

Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april”, sa srebreničkim cvijetom na reveru i danas je govorio o stradanju u Ahmićima koje su počinili pripadnici HVO-a uz pomoć njihovih komšija.

“Teška su i bolna sjećanja na 16. april i 23 godine poslije kada obilježavamo genocid u Ahmićima koji je počinjen od HVO-a i naših komšija. Dugo godina apelujemo da nam te komšije pomognu pronaći još 30 naših neidentifikovanih šehida koji se vode kao nestali”, izjavio je Kermo.

On je dodao da je do sada za zločin u Ahmićima odgovarao samo Paško Ljubičić, a za 116 žrtava odgovarali su samo Drago Josipović i Miroslav Bravo Cicko.

“Jel moguće da su samo dva čovjeka mogli pobiti 116 osoba, i bebu od tri mjeseca i starca od 82 godine. Naši predmeti svjedoka stoje u ladicama, ali niko ništa ne radi. Svako treba za svoje zločine da odgovara. Ovdje hoće izjednačiti genocid u Ahmićima sa pogibijama civila tokom rata. Procesuiraju Bošnjake kako bi se napravila paralela da je bio zločin s obje strane”, dodao je Kermo.

Presude Haškog tribunala sramotne su za Kermu, kao i izlazak na slobodu osuđenih nakon dvije trećine kazne.

“Nijedna izrečena kazna ne može nadomjestiti izgubljenu žrtvu, jecaj i progon, a pogotovo gubitak naših najmilijih. Ovo u Haggu je cirkus, a svi znamo šta je bilo u Srebrenici, ali i u Ahmićima. Naše komšije zločince nakon kazne veličaju kao heroje, a niko se u Ahmićima nije izvinio za počinjeni zločin. Ne govore ni ko je počinio zločine, a civili su ginuli”, zaključio je Kermo.

Na šehidskom mezarju u Vitezu proučena je sura Ja-sin za 116 ubijenih mještana, a program će se nastaviti u Gornjoj džamiji sa prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju kod Donje džamije.
(Klix.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close