Kultura

Obilježena 28. godišnjica bitke na lokalitetu Proskok na Bjelašnici

Članovi Udruženja 182. viteška(fočanska) lahka brigada, na lokalitetu Proskok (Bjelašnica) obilježili su jučer 28 godina od bitke koja je počela 10. jula, a završena je 31. jula 1993. godine. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje odali su počast poginulim saborcima.

Bio je to odgovor na operaciju “Lukavac”, Vojske Republike Srpske sa 15.000 ljudi, koju je vodio lično ratni zločinac Ratko Mladić. Cilj im je bio presijecanje Sarajeva i njegovo stavljanje u potpuno okruženje.

Mladićevi vojnici napadali su kotu Proskok, koju je branila 182. viteška (fočanska) lahka brigada Armije Republike BiH koja se tu povukla sa Grebka.

Na Proskoku je postavljena prva linija odbrane, a ona je držana do momenta kada 182. viteška (fočanska) lahka brigada više nije mogla da ostane na toj lokaciji zbog velikog broja poginulih i ranjenih boraca. Borbe su trajale 20 dana, a nakon ogromnih gubitaka u ljudstvu, 46 poginulih i 200 ranjenih, borci 182. su se povukli.

Tih 20 dana žestoke ofanzive srpske vojske, u kojoj se vodila borba prsa u prsa, branili su se Igman i Sarajevo. Cilj neprijatelja bio je presijecanje koridora koji je preko te planine vodio za glavni grad. Borac Osman Đuderija uspio je uništenjem prvog tenka u koloni zaustaviti tenkovski bataljon, nakon čega su se ostali povukli.

Prema svim vojnim doktrinama ovo je bilo nemoguće braniti. Na jednog pripadnika Armije RBiH išlo je deset srpskih vojnika, plus teško i lahko naoružanje koje su oni imali. U drugom tenku koji je jurišao na Armiju RBiH lično je sjedio Ratko Mladić i komandovao operacijom.

Na Proskok je prije četiri godine prebačen i autentični tenk srpske vojske koji je uništio Osman Đuderija, saopšteno je iz Udruženja 182. viteška lahka brigada.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close