Obilježena 22. godišnjica odbrane Igmana

HADŽIĆI – Porodice šehida i poginulih boraca, preživjeli Igmanski borci, predstavnici boračkih organizacija i Općine Hadžići, polaganjem cvijeća na Spomen obilježju Igman-Brezovača, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježili su danas 22. godišnjicu odbrane Igmana.

Kako je saopćeno iz Općine Hadžići, aprila 1992. godine agresorska JNA zajedno sa pripadnicima paravojnih jedinica SDS-a pokušala je zaposjesti prostor Brezovače na Igmanu čime bi potpuno presjekli komunikaciju glavnog grada BiH sa ostatkom svijeta. Tih dana, 20 ljudi, pripadnika aktivnog i rezervnog sastava SJB Hadžići pod okriljem noći izlaze i zaposjedaju prostor Brezovače. Više srcem nego oružjem odupiru se “Belim orlovima“ i JNA te ih protjeruju sa Igmana.

Sve što se dešavalo nakon toga historija će zabilježiti kao najčasniju i najsvjetliju borbu Armije BiH i njenog otpora agresiji na državu BiH.

O tome su danas okupljenoj omladini govorili i najstariji živi pripadnik 9. brdske brigade ARBiH Fadil Fejzić te Dževad Musić Rambo, aktivni učesnik svih borbi na Igmanu.

Priznanje igmanskim gazijama odao je i odred planinara PD Pazarić koji je prošao stazom spasa od Lokava do Brezovače. Održano je takmičenje u krosu Vrtače-Brezovača, a pisali su se i literarni radovi.

Najboljima su uručene diplome i priznanja.

U sklopu manifestacije “Stazama igmanskih gazija 92-95“ položeno je cvijeće na šehidskim mezarjima Binježevo, Musići i Velikom polju-Igman.

Organizator ove tradicionalne manifestcije je JOB Hadžići i Općina Hadžići.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close