Obilježen Dan zlatnih ljiljana BiH

U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH održana je 15. tradicionalna manifestacija Dan zlatnih ljiljana BiH. U sarajevskoj Zetri održana je svečana akademija na kojoj su se obratili zvaničnici Kantona Sarajevo, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, a upriličen je i defile ratnih zastava korpusa iz sastava Armije RBiH, koje su nosili djeca poginulih boraca. Nakon akademije upriličen je obilazak šehidskog mezarja na Kovačima.

Po riječima predsjednika Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja KS Ismeta Godinjaka, cilj ove manifestacije jeste da podsjeti na borbu dobitnika “zlatnih ljiljana” i “zlatne policijske značke” protiv fašizma i na borbu za sve vrijednosti koje Evropa danas njeguje.

-Bosna i Hercegovina je dio Evrope, to je neminovno. Do nas je da učinimo da i Evropa bude dio BiH u smislu svega onoga što jesu prednosti članstva u Evropskoj uniji, jednoj tako velikoj porodici, istakao je premijer Nermin Nikšić.

Inače, na 9. maj, prije 68 godina, kapitulirala je Njemačka, ime je završen Drugi svjetski rat. Na današnji dan, širom Evrope, kao jedan od najznačajnijih datuma u evropskom kalendaru, obilježava se pobjeda nad fašizmom.

Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close