-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Obilježen Dan policije ZDK …

Povodom Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji se u tom kantonu obilježava 15. maja, danas je u Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralne arhive održana centralna svečanost.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti te zvaničnici Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s premijerom Mirnesom Bašićem, a manifestacija je počela pokaznom policijskom vježbom te predajom raporta od strane policijskog komesara Rusmira Šišića resornom ministru Dariju Pekiću.

Pekić je u svom prigodnom govoru posebno pozdravio članove porodica pripadnika poginulih pripadnika MUP-a ZDK, kojima je iskazao zahvalnost za njihovu žrtvu te poručio kako “njihova žrtva ne smije biti zaboravljena, a na nama je da očuvamo uspomene na njih”. Dan policije, istakao je, ove godine dočekuju sa značajnim rezultatima.

– Naše opredjeljenje jeste da stalno unapređujemo naš rad, da pratimo stanje u svim sferama života i rada- kako u užem, tako i u širem okruženju te da, u okvirima naših nadležnosti, poduzmemo sve potrebne aktivnosti u cilju stvaranja bezbjednog okruženja za sve nas. Cilj i prioritet nam je materijalno-tehnička opremljenost, edukacija uposlenih, poboljšanje efikasnosti i kvalitete rada, kao i povećanje radne discipline i odgovornosti svih zaposlenika kako bi ispunili sve postavlje nam zadatke – poručio je Pekić.

Dobru su saradnju, podvukao je, ostvarili sa svim policijskim agencijama i pravosudnim organima na svim nivoima. Svim državnim organima  i institucijama Bosne i Hercegovine poslao je poruku da u “MUP-u ZDK-a i dalje imaju pouzdanog partnera za saradnju, a građanima ZDK da imaju povjerenje u policijske službenike”, koji su prvi na mjestu događaja te “brane i zaštićuju živote i imovinu ljudi”.

Komesar Šišić istakao je kako su, uz redovne poslove, protekle dvije godine osigurali i povoljne uslove za implementiranje svih naredbi, mjera, uputa i preporuka od strane nadležnih organa u borbi protiv pandemije koronavirusa te da je ovo prilika da iskažu “dužno poštovanje i sjećanje na kolegice i kolege koji su, nažalost, izgubili bitku sa tom pošasti.”

– Protekla godina obilježena je dobrim i pozitivnim trendovima kada je u pitanju kriminalitet, oblast javnog reda i mira te bezbjednost saobraćaja. Uspjeli smo smanjiti broj krivičnih djela i prekršaja, održati dostignuti nivo broja saobraćajnih nezgoda, istovremeno smanjujući broj stradalih lica u saobraćajnim nezgodama. Uspjeli smo i dodatno pojačati aktivnosti policiji i time potvrditi da uživamo povjerenje naših građana te povećati subjektivni osjećaj sigurnosti, koji je, vjerovatno, važniji od statističkih pokazatelja i brojki – podvukao je komesar Šišić.

On se zahvalio Vladi ZDK, koja, kako je istakao, ispunjava sve njihove realno predočene zahtjeve i iskazane potrebe za opremom te materijalnim statusom policijskih službenika.

Danas su najzaslužnijim pojedincima i organizacionim jedinicama dodijeljene nagrade i priznanja. Priznanje “Zastava Ministarstva sa državnim grbom” dodijeljena je Odsjeku za kriminalističko-obavještajne poslove – Sektora kriminalističke policije; “Reljefni grb Bosne i Hercegovine” pripao je Jedinici za profesionalne standard, a kolektivnu nagradu “Pohvala” Odsjek za informatiku – Ureda policijskog komesara.

Policijskom komesaru Uprave policije MUP-a ZDK-a Rusmiru Šišiću dodijeljeno je priznanje “Zlatna policijska značka”; “Srebrena policijska značka” dodijeljena je Vahidu Dželi, samostalnom inspektoru u Policijskom inspektoratu, zatim Nijazu Ćatiću, višem inspektoru u Odsjeku za privredni kriminalitet i korupciju te Jahiji Ćosiću, pomoćniku komandira Policijske stanice Centar – Zenica.

Fena 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close