Obilježavanje Dana Evrope u BiH

U državama članicama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropsku uniju danas se obilježava 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je započet proces evropskih integracija.

Autor: BUKA/M.I.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

U državama članicama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropsku uniju danas se obilježava 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je  započet proces evropskih integracija.

Nekadašnji francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog stvaranja organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja današnje EU.

Kao uspomenu na dan kada je Šuman objavio deklaraciju, lideri EU su na samitu 1985. godine u Milanu odlučili da se 9. maj obilježava kao Dan Evrope.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar obilježavaju 9. maj – Dan Evrope u Bosni i Hercegovini sportskim i kulturnim događajima u cijeloj zemlji.

Tokom Evropske sedmice, koja je počela 5. maja i traje do 10. maja, održavaju se košarkaški turniri u Mostaru, Tuzli i Banjaluci, dok će u Sarajevu više od 300 učenika imati priliku vidjeti prvi bh. mjuzikl za djecu i odrasle.

Portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie rekao je da je cilj ovih događaja približiti Evropsku uniju ljudima u BiH i učiniti ih dijelom međunarodne proslave Dana Evrope.

“Uključivanjem mladih ljudi naglašavamo važnost budućnosti u miru i prosperiteta za njih. Glavna poruka EU sedmice je da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu da postane članica Evropske unije, te kako je EU tu da pomogne zemlji da bi se to postiglo”, istakao je McGuffie.

U RS NERADNI DAN

Danas je u RS neradni rad, a Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao republički praznik. Unija studenata Republike Srpske Međunarodni dan pobjede nad fašizmom obilježava koncertima poznatih regionalnih bendova S.A.R.S. i MVP u banjalučkoj Aquani od 21 sat.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close