BiHPolitika

Obilježavanje Bleiburga u Sarajevu održano i 1995. godine

Toliko o ugroženosti: Obilježavanje Bleiburga u Sarajevu održano i 1995. godine

Za subotu je u sarajevskoj katedrali najavljena misa za stradale pripadnike ustaškog pokreta poginule na Bleiburgu 1945. godine.

Najavljena misa povodom 75. godišnjice njihove pogibije izazvala je žestoke reakcije javnosti u BiH, prije svega u glavnom gradu BiH.

Međutim, zanimljivo ovo nije prvi put da se obilježavanje Bleiburga održava  u Sarajevu. Tako je povodom 50. godišnjice, 1995. godine u Sarajevu održan program u sjećanje na njih. I nije održana samo misa nego i niz drugih svečanosti, sudeći po tadašnjim napisima u medijima, prenose Vijesti.ba.U Kamernom teatru 55 održana je komemoracija, mise su služene u nekoliko sarajevskih crkvi, dok je s mosta na Drveniji u Miljacku bačen vijenac u spomen na stradale na Bleiburgu.

Ovo govori u prilog tvrdnji koju smo jučer iznijeli na ovom portalu, da je i u toku opsade grada Sarajeva, dok su Bošnjci u držani po logorima u Hercegovini i ubijani po Ahmićima i dok su im rušene džamije, kardinal u Sarajevu slobodno držao mise,  nikada mu nije život bio ugrožen, pišu Vijesti.ba.(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close