Visoko

Obilježavanja 24. godišnjica pogibije komandanta Teufika Tufe Buza i saboraca

Na mjestu Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima općine Visoko danas je, 16.6.2016. godine počelo obilježavanje 24. godišnjice pogibije komandanta Teufika Tufe Buza i njegovih saboraca, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

Zasluženu počast šehidima i poginulim borcima sa područja općine Visoko odali su načelnica mr.sci. Amra Babić sa predstavnicima Općine, članovi boračkih udruženja, te saborci u prisustvu građana.

Program obilježavanja započeo je polaganjem cvijeća na Spomen obilježju, a nastavljen obilaskom mjesta pogibije Safeta Subaše. Memorijalno okupljanje ispred kasarne „Teufik Tufo Buza“ je popraćeno kratkim obraćanjem Ferida Provalića ispred Koordinacionog odbora boračkih organizacija. Prisutnim se obratila i načelnica Amra Babić sa porukom da nam je dužnost da čuvamo sjećanje na one koji su živote dali za ovaj grad.

Na mjestu pogibije, Vrela – Krčevine, gospodin Mulo Purišević je podijelio sa prisutnim emotivne trenutke pogibije komandanta Tufe Buza i Amira Bajraktarević ističući pri tome gubitak koji je tog dana Visoko, ali i BiH doživjela. „Tufo Buza je bio čovjek koji je imao viziju tri dana, tri sedmice i tri mjeseca ispred ostalih“, ističe Purišević u svome govoru.

Nakon obraćanja zvaničnika, održano je finale Memorijalnog turnira u streljaštvu „Teufik Tufo Buza“tom prilikom je načelnici Amri Babić pripala čast da uruči nagrede mladim strijelcima. Prisutni su također bili u mogućnosti da isprobaju svoje sposobnosti u streljaštvu.

Program obilježavanja završen je obilaskom mezarja poginulih boraca.

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close