Visoko

Obavještenje o postupanju u slučaju niskih temeratura i …

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE O POSTUPANJU U SLUČAJU NISKIH TEMPERATURA I SNJEŽNIH PADAVINA

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje za subotu 09.12.2017.godine, kada se prognoziraju nove snježne padavine. Prognozirana visina novog snježnog pokrivača se kreće između 10 i 30 centimetara. U Krajini, zapadnim i centralnim područjima zemlje moguć je i novi snježni pokrivač viši od 30 centimetara.

 

S tim u vezi Služba civilne zaštite upućuje:

 

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE O POSTUPANJU U SLUČAJU

NISKIH TEMPERATURA I SNJEŽNIH PADAVINA

 

U skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine FBiH“, br. 39/03, 22/06 i 43/10) predviđene su mjere lične i uzajamne zaštite građana koje predstavljaju najmasovniji oblik pripremanja i organizovanog učešća građana u zaštiti i spašavanju.

Pod ličnom zaštitom se podrazumijeva da je svaki građanin dužan poduzeti maksimalne mjere i aktivnosti da zaštiti sebe, članove svoje porodice i svoje imovine.

Pod uzajamnom zaštitom se podrazumijeva međusobna, solidarna pomoć koja podrazumijeva da građanin pruži pomoć i drugima kojima je ta pomoć potrebna.

Neophodno je da građani poduzmu posebne mjere zaštite od prirodne nepogode, u ovom slučaju snježnih padavina. Potreba za upućivanjem ovakvog upozorenja izražena je i zbog činjenice da je tokom zimskog perioda povećana opasnost od izbijanja prirodnih i drugih nesreća.

Stoga je potrebno najšire angažiranje svih subjekata društva u poduzimanju mjera na sprječavanje opasnosti, odnosno mjera za otklanjanje posljedica izazvanih djelovanjem tih nepogoda.

Na osnovu navedenih činjenica Služba civilne zaštite Visoko upućuje apel građanima da obrate pažnju na ličnu bezbjednost u uslovima snježnih padavina i  niskih temperatura.

Mjere zaštite u slučaju niskih temperatura:

Što manje boravite na otvorenom ili u neugrijanom zatvorenom prostoru. Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću, ne zaboravite zaštiti glavu i šake.

Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.

U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa niskih temperatura ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sistema centralnog grijanja koji nisu u funkciji.

Postupak u slučaju snijega i poledice:

Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne puteve do svog objekta.

Ako led ne možete očistiti sa pločnika posipajte ga adekvatnim materijalom za otapanje (sol, pepeo itd.).

Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.

Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme.

Ako je moguće, otresite snijeg sa voćnjaka, TV antena, izoliranih električnih kablova i slično, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.

Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne kablove.

Primjenjujući ovako predložene mjere lične i uzajamne zaštite umanjit će se štete i Vama i lokalnoj zajednici.

Molimo Vas da prilikom pozivanja i traženja pomoći budete razboriti, tačno kažete mjesto i adresu stanovanja i saopštite stadij prirodne nepogode, a za sve to vam sugerišemo bitne brojeve na području općine Visoko:

 

Općina: 032-732-500

Općinska služba CZ: 735-700

Vatrogasna služba: 123 ili 737-500

Policijska uprava: 122 ili 738 555

Dom zdravlja: 124 ili 738-777

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE VISOKO

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close