Obavještenje o početku rekonstrukcije mosta na regionalnom putu RP 445

Obavještavamo građane općine Visoko, da će od srijede 26.06.2013.godine početi građevinski radovi na rekonstrukciji mosta na regionalnom putu RP 445 Visoko – Kakanj, preko rijeke Bosne u naselju Seoča MZ Dobrinje, koje finansira Kantonalna direkcija za ceste ZDK, a izvođač radova je «Hering» d.o.o. Široki Brijeg.

Rok za završetak radova je 60 dana a tijekom izvođenja radova obustavlja se kompletan saobraćaj na navedenoj dionici i usmjerava na autocestu A1, a za MZ B. Mahala i MZ Dobrinje kao i ostale mjesne zajednice koje gravitiraju ovom području, saobraćaj se usmjerava na alternativni pravac Seoča – B. Mahala.

Također, dana 14.06.2013.godine, na zahtjev Kantonalne direkcije za ceste ZDK, a u cilju kvalitetnog dogovora oko realizacije projekta rekonstrukcije mosta preko rijeke Bosne u naselju Seoča MZ Dobrinje, održan je sastanak na kojemu su pored Općinske načelnice Visoko Amre Babić i predstavnika resorne službe, prisustvovali predsjednik i član Savjeta MZ Dobrinje, član Savjeta MZ B. Mahala, vd direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK sa saradnikom i predstavnici izvođača radova «Hering» d.o.o. Široki Brijeg.

Na ovom sastanku su istaknuti izuzetni problemi prilikom sanacije prvog mosta preko rijeke Bosne u naselju Dobrinje. Stav Kantonalne direkcije za ceste, koja je investitor radova na rekonstrukciji mosta, a time i obavezna riješiti alternativne pravce prilikom obustave saobraćaja preko mosta, je bio da se kao alternativa koristi autocesta A1, u naredna 2 mjeseca do početka školske godine, a za potrebe mještana MZ Dobrinje i MZ B. Mahala i još nekoliko mjesnih zajednica koji gravitiraju ovom području, izvrši djelomična sanacija postojećeg makadamskog pravca Seoča – B. Mahala.

Isto tako, prezentiran je svim prisutnim zahtjev MZ B. Mahala da se za rekonstrukciju putnih pravaca na tom području prema projektu osigura oko 1.200.000 KM, kao nerealan, pošto je investicija rekonstrukcije mosta oko 400.000 KM, a taj projekt nije na listi projekata za kapitalna ulaganja u 2013.godini, a što ne isključuje mogućnost da se isti kandidira za kapitalna ulaganja u narednoj godini.

Nakon konstruktivne rasprave, dogovoreno je da Kantonalna direkcija za ceste prema zahtjevu predstavnika MZ B. Mahala i MZ Dobrinje pristupi izradi predmjera radova, koji će obuhvatiti rekonstrukciju dijela saobraćajnice u naselju B. Mahala u dužini od oko 150 m, širine 3 m, sanaciju udarnih rupa na saobraćajnici kroz naselje B. Mahala i naselje Seoča i sanacija makadamske ceste u dužini od oko 1200 m nasipanjem valjanjem i zatezanjem tampona, izradom jednog propusta i dva proširenja za mimoilaženje motonih vozila. Kantonalna direkcija za ceste je osigurala oko 22.000 KM za pomenute radove.

Također, dana 18.06.2013.godine je na osnovu dogovora od 14.06.2013.g. sačinjen Protokol o realizaciji projekta adaptacije alternativnog pravca Seoča-B. Mahala, koji je potpisan od strane predsjednika Savjeta MZ B. Mahala (koji je prije potpisivanja predočio i odluku savjeta MZ B. Mahala), predsjednika Savjeta MZ Dobrinje, vd direktora Kantonalne direkcije za ceste i Općinske načelnice.

Izvođač radova, kojega je angažirala Kantonalna direkcija za ceste ZDK, je u završnoj fazi izvođenja pripremnih radova, koji će se okončati sa sutrašnjim danom, tako da će se ispuniti svi preduvjeti definirani navedenim Protokolom, prije zatvaranja mosta za kompletan saobraćaj.

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close