-TopSLIDEFotoVisoko

Obaveza svih nas je sa našom djecom posjetiti Srebrenicu (Foto)

Gradoančelnik Visokog Mirza Ganić danas je posjetio, zajedno sa učenicima šest visočkih osnovnih škola,  Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.
“Genocidom se, po konvenciji, smatra namjera kojom se želi etnički izbrisati jedan narod, zatrati trag postojanja života, očistiti teritorija. Da, nama se desio genocid. Namjerno kažem nama, jer ovo nije samo genocid u Srebrenici, ovo je genocid bosanskog naroda. Ovo je živa rana koja zarasti nikad neće. Ovo je stradanje jednog bosanskog čovjeka koje je nepojmljivo ljudskom rodu. Mi smo zauvijek okrnjeni, naša srca drhte od boli za svim mladićima, očevima, sinovima koje su srpske zvijeri kukavički ubile s leđa i bacale u jame pa ponovo prekopavale da zatru trag svojim zločinima. Ti zločini se tiču svih nas i nemamo pravo zaboraviti!” – kazao je gradonačelnik Ganić.
Nakon posjete mezarju, održan je historijski čas, a onda su svi prisutni pogledali kratki film o genocidu u Srebrenici, te zajedno prošli kroz stalnu postavku Memorijalnog centra i pogledali izložbu ”Koracima onih koji (ni)su prešli”, a koja govori o stradanju jednog naroda.
#mirzaganic

Press Grad Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close