Obama: Rusija je narušila suverenitet Ukrajine

Proglašena totalna mobilizacija

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju nakon što je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost Andrij Parubij rekao da će cijela zemlja biti stavljena u stanje pune borbene pripravnosti.

Ministarstvo odbrane pozvalo je sve rezerviste koji moraju danas da se prijave u regrutne kancelarije.

Vijeće za nacionalnu sigurnost saopštilo je jučer da se vojska mora spremiti za borbu i da su pojačane mjere sigurnosti oko aerodroma, nuklearki i drugih strateških lokacija.

Kijev je u međuvremenu zatražio pomoć od NATO-a.

U međuvremenu, ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske i mornaričke baze na Krimu i zatražili od osoblja da podrži legitimne lidere poluostrva, javio je danas Interfaks, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane. Izvor navodi da su ruski vojnici uzeli pištolje, puške i municiju iz radarske stanice u gradu Sudak.

Druga grupa ruskih vojnika uzela je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom gradu Sevastopolju.

Obama i Putin razgovarali sat i po

 

Američki predsjednik Barack Obama rekao je telefonom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Rusija narušila suverenitet Ukrajine slanjem vojnika na Krim i upozorio ga na posljedice, dok je Putin uzvratio da Moskva ima pravo zaštititi svoje interese i interese onih koji govore ruski u Ukrajini.

“Sjedinjene Države osuđuju rusku vojnu intervenciju u ukrajinski teritorij”, rekla je Bijela kuća u saopćenju ističući ono o čemu je bilo govora u 90-minutnom telefonskom razgovoru između Obame i Putina.

Bijela kuća je rekla kako će Sjedinjene Države suspendirati sudjelovanje u pripremnim sastancima za summit G8 u ruskom Sočiju.

VEZANI TEKST: Kriza u Ukrajini: Da li nam prijeti Treći svjetski rat!?

 

SAD poziva Rusiju da smanji napetosti povlačenjem snaga u baze na Krimu, rekla je Bijela kuća. Bijela kuća je upozorila da će nastavak ruskog “kršenja međunarodnog prava” u Ukrajini voditi većoj političkoj i privrednoj izolaciji Rusije.
Putin je u subotu zatražio i dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu koja je upozorila da će bilo kakva ruska vojna intervencija značiti rat i stavila oružane snage u najvišu borbenu pripravnost. Ruske snage učvrstile su svoj nadzor nad Krimom, a nemiri su se jučer proširili na druge dijelove Ukrajine.

U kremaljskom priopćenju o razgovoru Obame i Putina navodi se kako je Obama izrazio zabrinutost mogućnošću da Rusija vojno intervenira u Ukrajini, a da je na to Putin istaknuo “provokativne, kriminalne akcije ultranacionalista koje u biti potiču sadašnje vlasti u Kijevu”.

“Ruski je predsjednik istakao kako postoje stvarne prijetnje životu i zdravlju ruskih građana i sunarodnjaka na ukrajinskom teritoriju. Vladimir Putin je istakao da ako se nasilje bude dalje širilo na istočne regije Ukrajine i Krim Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese kao i interese onih koji govore ruski koji tamo žive”, priopćio je Kremlj.

Obama je uzvratio da ako Rusija brine za Ruse u Ukrajini te brige treba rješavati miroljubivo, priopćila je Bijela kuća.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close