Obama rizikuje da izgubi kredibilitet svjetskog lidera

WASHINGTON – Američki predsjednik Barack Obama preuzeo je veliki politički rizik u zemlji i u inostranstvu, tražeći od Kongresa da odobri njegove planove o vazdušnim udarima na Siriju i u slučaju odbijanja on bi izgubio kredibilitet lidera jedine super sile na svijetu, ocjenjuje agencija AP u svojoj analizi.

Američka agencija u opsežnoj analizi navodi da su moguća tri scenarija pred kojima se Obama danas nalazi.

Prvi scenario je da Kongres podrži odluku o napadu na Siriju, i pored toga što istraživanja pokazuju da se najveći broj Amerikanaca tome protivi, zbog iskustva sa ratovima u Iraku i Avganistanu. Tada bi zakonodavna i izvršna vlast u SAD postupila suprotno volji svojih građana, dodaje AP.

Druga opcija je da Kongres odbije Obamin prijedlog o napadu, ali da ga on bez obzira na to sprovede. “U tom slučaju bi Obama opozicionim kongresmenima dao novo oruđe za napad na njega i to bi još više produbilo podjele koje postoje u vladi, čime bi Obami još teže bilo da se izbori sa teškim ekonomskim problemima koji predstoje”, ocjenjuje američka agencija.

Treća opcija je da Kongres ne da saglasnost za udare na Siriju i da Obama tada, ipak, odluči da SAD ne napadu tu zemlju.

“Tada bi predsjednik ostavio utisak nemoćne osobe i izgubio bi kredibilitet lidera jedine preostale svjetske super sile”, zaključuje AP.

“Ako ne bude reagovao, sa ili bez odobrenja (Kongresa), sve što je ostalo od američkog kredibiliteta biće potkopano”, smatra Aron Miler, potpredsjednik Vilson centra i nekadašnji ključni savjetnik za arapsko-izraelske pregovore državnih sekretara SAD iz obje partije.

Situacija u Kongresu nije ružičašta po Obamu, pošto u Predstavničkom domu postoji istorijska tradicija da republikanci glasaju protiv predsjednikovih incijativa.

Sada je tu došlo do podjele između konzervativaca iz Pokreta čajanka, koji se protive vojnoj akciji i umjerenijih republikanaca, kao što je predsedavajući Kongresa Džon Bejner i vođa republikanske većine Erik Kantor koji su rekli da će podržati vojnu akciju usmjerenu protiv Sirije.

Demokrate su takođe podjeljene, pri čemu su protiv ulaska Amerike u sukob i neki od najbližih Obaminih saveznika.

AP navodi da se Obama i na međunarodnom planu susreće sa problemima, a kao najveće iznenađenje se ističe odluka britanskog parlamenta da ne podrži vojnu akciju, prenose Agencije.

Zbog svega ovoga, Obama je otkazao posjetu Kaliforniji, koja je bila zakazana za narednu nedjelju, pošto je potrebno da tokom vikenda i narednih dana radi na dobjanju podrške u Kongresu za napad, navodi AP.

Zbignjev Bžežinski, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika Džimija Kartera, smatra da Obama sada nema na raspolaganju nijednu drugu opciju sem da napadne Siriju.

“Potrebno je da se Asadu stavi do znanja da neće biti dobro po njega da ponovo upotrebi hemijsko oružje, ali se neće ići dalje od toga”, zaključio je Bžežinski.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close