O imenovanju premijera Vlade TK može odlučivati samo Skupština

O imenovanju mandatara Vlade TK može odlučivati samo Skupština TK, kao jedino legalno zakonodavno tijelo, a u skladu s Ustavom TK, te zakonskim i podzakonskim aktima, kojima je regulisana procedura imenovanja mandatara i članova Vlade TK, smatra Pravni tim Plenuma građana i građanski Tuzlanskog kantona

(Fena)

Pravni tim Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona saopćio je da su na Plenumu građanki i građana TK izglasani zahtjevi da do ponedjeljka, 10. marta, Skupština Tuzlanskog kantona organizira javnu raspravu o kandidatima za mandatara Vlade te da javnu raspravu prenosi RTV TK, kao javni servis Tuzlanskog kantona, i da rasprava bude otvorena i za sve ostale zainteresirane medije.

Pravni tim Plenuma građanki i građana TK ističe da protesti koje su za 10. mart u 13 sati ispred Skupštine TK najavili pojedinci i grupe koji djeluju u vlastito ime, sa zahtjevom da “preuzmemo papir s predajom dužnosti Skupštine TK plenumu i narodu“, nisu izglasani od Plenuma građanki i građana TK na sjednici 6. marta, tako da iza najavljenih protesta s takvim ciljem ne stoji Plenum građanki i građana TK.

-Posebno bitnim smatramo napomenuti da svako, osim putem izbora, preuzimanje zakonodavne nadležnosti od legalno izabrane Skupštine Tuzlanskog kantona, koja ima legitimitet dobijen na izborima, predstavlja čin državnog udara. Ovakvo i slično djelovanje je protivzakonito, te kao takvo ne može biti zaključak Plenuma, kao tijela koje artikuliše interese građana, opredijeljenih legalizmu – navodi se u saopćenju Pravnog tima Plenuma građanski i građana TK.

Također, navode da o imenovanju mandatara Vlade TK može odlučivati samo Skupština TK, kao jedino legalno zakonodavno tijelo, a u skladu s Ustavom TK, te zakonskim i podzakonskim aktima, kojima je regulisana procedura imenovanja mandatara i članova Vlade TK.

Plenum, kako je saopćeno, ostaje kod svih ranije iznesenih zahtjeva, a prvenstveno za imenovanjem ekspertne, nestranačke i etički nekompromitovane Vlade, koja će odgovoriti na zahtjeve Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona.

(Fena/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close