Nuredin al-Džerahi, osnivač istoimenog derviškog reda

Džerahijev turbe u Istanbulu

Nuredin al-Džerahi
osmanski sufija i osnivač džerahijskog reda, ogranka derviškog halvetijskog reda (tarikata)
Rođen/a 4. maj 1678.
Istanbul, Osmansko Carstvo
Umro/la 28. jul 1721. (dob: 43)
Istanbul, Osmansko Carstvo
Počivalište Džerahijeva tekija, Karagümrük,Istanbul
Zanimanje pravnik
Poznat/a po osnivanju džerahijskog reda
Vjeroispovjest islam
Roditelji Abdulah (otac)


Pir Nuredin al-Džerahi (Istanbul, 4. 5. 1678. – Istanbul, 28. 7. 1721.), osmanski sufija i osnivač džerahijskog reda, ogranka derviškog halvetijskog reda (tarikata).
Džerahi je bio sin sajeda Abdulaha ibn Muhameda Husamudina i rođen je u imućnoj istanbulskoj porodici. Od malena se educirao kod najboljih osmanskih učenjaka i poeziju je učio od poznatog pjesnika J. Nabija. Tokom mladosti školovao se za islamskog pravnika i diplomirao je u dobi od 19 godina, nakon čega je imenovan za kadiju u osmanskom Egiptu. Na dan putovanja izbila je velika oluja pa je odgodio putovanje. Nedugo nakon odgode upoznao se sa sufijama iz lokalne tekije i postao njihovim članom.
Godine 1703. ili 1704. dobio je titulu sufijskog šejha i djelovao je u istanbulskom Karagümrüku. Njegov se džerahijski red tokom kasnog osmanskog perioda proširio Balkanom, osobito u Makedoniji i južnoj Grčkoj, a njegove podružnice danas postoje širom Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, te u Australiji i Južnoj Africi. Najpoznatiji Džerahijev nasljednik je M. Ozak (1916. – 1985.).

magazinplus.eu / wikipedia

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close