Nuland: BiH ostaje zaglavljena na svom euroatlantskom putu

Pomoćnica američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Victoria Nuland rekla je u petak u Dubrovniku kako BiH ostaje zaglavljena na svom euroatlantskom putu, jer su političari više zainteresirani da održe disfunkcionalni status quo nego da služe vlastitim građanima.

(Fena)

Kako javlja Hina, američka dužnosnica izjavila je da na području sigurnosti u Europi, posebice na istoku ima još puno posla i oštrim je riječima zatražila od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane pomagati proruskim snagama u Luhansku i Donjecku na istoku Ukrajine.

“Ima još puno toga za napraviti kako bismo istočni dio Europe učinili sigurnim. Sigurnosna prijetnja postoji i mi moramo poduprijeti pravo Ukrajine da svoju budućnost izabere dostojanstveno”, kazala je Nuland na 9. Croatia Forumu u Dubrovniku.

Ističući da SAD stoji uz Ukrajinu, poručila je Putinu da “prestane podupirati snage u Luhansku i Donjecku” i istaknula da njegova obećanja kako radi na rješavanju krize nisu dovoljna.

“Poruke koje šalje Rusija nisu dovoljne…moramo biti spremni na akciju u nadolazećim danima ukoliko se to pokaže potrebnim”, kazala je Nuland.

Prema njezinim riječima, “svaki dan taj sukob povećava rizik šireg utjecaja na sigurnost, stabilnost i prosperitet ostatka Europe”.

“Od Daytona do Donjecka SAD je ponosan što već 20 godina naporno radi s ovdje prisutnim zemljama kako bi zajedno izgradili slobodnu i cjelovitu Europu koja živi u miru”, istaknula je američka diplomatkinja, prisjetivši se kako je cilj SAD-a prije 20 godina da te
zemlje “zacementira” u euroatlantske integracije izgledao nedostižan.

U govoru o zapadnom Balkanu i transatlantskim odnosima, Hrvatsku je opisala kao važnog saveznika koji je, uz ostale zemlje središnje i istočne Europe postigao veliki napredak te ima svoje mjesto i ulogu “energetskog središta u 21. stoljeću”.

“Sada više nego ikada ranije moramo raditi na osiguravanju energetske sigurnosti tako što ćemo omogućiti energetsku diverzifikaciju u izgradnji različitih energetskih tokova i kapaciteta te jačih mreža na čitavom kontinentu”, rekla je Nuland.

Što se regije u cjelini tiče, upozorila je na razarajuće učinke korupcije kao “ubojice demokracije” te etničke podjele i mogućnost izbijanja nasilja.

Nakon posjete Dubrovniku, Nuland putuje u Crnu Goru i Albaniju gdje će s tamošnjim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući i euroatlantske integracije.

Turneju potom nastavlja posjetom Kosovu i Srbiji gdje će na dnevnom redu prvenstveno biti dijalog Beograda i Prištine i napredak u primjeni bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa od 19. travnja 2013.

Posjet regiji nastavit će u Makedoniji čiju euroatlantsku integraciju već niz godina koči spor oko imena s Grčkom.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close