NogometSport

NSFBiH – Porodične veze za srozavanje fudbala

Var uzdrmao bh. fudbal

Vijest dana u sportskoj Bosni i Hercegovini ali u regionu je bila da je SIPA pokrenula akciju kodnog imena “Var” u kojoj je uhapšeno 12 sudija i sportskih radnika pod sumnjom da su prekršili više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Među 12 uhapšenih je i Anto Bilješko, čovjek kojeg je prije par godina Fudbalski savez Bosne i Hercegovine kaznio zabranom vršenja svih funkcija u fudbalu u vremenskom periodu od šest mjeseci.

I upravo ovaj podatak možda i najbolje govori o narušenom sistemu vrijednosti u bosanskohercegovačkom fudbalu, pogotovo ovog u nadležnosti Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zapravo te šest mjeseci udalji iz fudbala, a par godina kasnije nalaziš se na jednom od najodgovornijih mjesta u Fudbalskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine, mjestu s kojeg delegiraš sudije za mečeve Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

U “normalnim” zemljama nezamislivo, no u Bosni i Hercegovini ovakvoj kakva jeste i to je moguće. No, ni to nije sve, odnosno nije Anto jedini Bilješko koji je povezan sa fudbalom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sin njegovog brata Boris sudija je na Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, stric zajedno sa ostalim članovima Komisije za sudije NSFBiH delegira Borisa. Ne vjerujete? Da, i to je fudbal u Bosni i Hercegovini.

Ali, pazite sad. Nije to sve, odnosno u Fudbalskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine nisu Bilješke jedini koji su u bliskim rodnim vezama ,a da jedan “zavisi” od drugog. Tu su i Vladimir Dominiković, koji je također uhapšen u akciji “Var” i njegov brat Iljo. Vladimir je predsjednik Komiteta za sudije, a Iljo kojeg je svojevremeno i UEFA “izbacila” iz fudbala je član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, Iljo odlučuje o Vladimiru.

A, da stvar bude gora sve to je moglo biti mnogo drugačije samo da su se u Fudbalskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine ponašali kao i u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine kada je Frano Jelić došao na A listu premijerligaških sudija. Njegov otac Marinko je podnio ostavku na mjesto člana Komiteta za sudije FSBiH.

Zapravo, u FSBiH su se pridržavali pravila i propisa iz Pravilnika za sudije u čijem članu 76. stoji da u istom takmičenju ne mogu se nalaziti sudija, posmatrač suđenja, član Komiteta za sudije, mentor i delegat koji su u bliskim rodbinskim vezama, a koje mogu imati uticaja na napredovanje ili zadržavanje na listi ostalog sudijskog kadra kao i na regularnost takmičenja.

S druge strane za Fudbalski savez Federacije Bosne i Hercegovine takva pravila i propisi ne važe, a ko zna, možda je taj član 76 izmjenjen sve kako bi se pogodovalo porodičnim klanovima koji već godinama vode glavnu riječ u Fudbalskom savezu Federacije BiH.

“Var” će vjerovatno dati odgovore na mnoga pitanja. Bar se nadamo i želimo da ne stane na ovome.

Portal SportSport.ba 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close