Visoko

Novogodišnja press konferencija o realizovanim najznačajnijim aktivnostima i projektima u 2016.

ODRŽANA NOVOGODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA U OPĆINI VISOKO

Općinska načelnica mr. sci Amra Babić sa pomoćnicima i šefovima odsjeka danas je u Općini Visoko održala press konferenciju o realizovanim najznačajnijim aktivnostima i projektima u 2016. godini. Ovom prilikom načelnica Babić zahvalila se svim građanima, partnerima, privrednim subjektima, institucijama i pojedincima koji su pomogli u realizaciji strateških ciljeva i poručila da u 2017. godini treba dati još veći doprinos kako bi se osigurao bolji standard svih građana i bolji uvjeti za privređivanje, te kako bi naša lokalna zajednica postala mjesto boljeg življenja. Ovom prilikom Općinska načelnica svim građanima općine Visoko čestitala je Novu 2017. godinu.
Vezano za današnju press konferenciju izdvajamo nekoliko najznačajnijih aktivnosti i realizovane projekte u protekloj 2016. godini.
Općina Visoko je u 2016. godini realizovala 48 infrastrukturnih projekata čija ukupna vrijednost iznosi preko 2,8 miliona KM. Program vodnih naknada Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK je realizovan preko 90% a preostalih 10% se odnosi na završne radove na rezervoaru Kula Banjer koji predstavlja početak realizacije projekta vodosnabdijevanja za 12.000 stanovnika općine Visoko.
Osim završne faze izgradnje rezervoara Kula Banjer, trenutno se izvode radovi na izgradnji pješačkog mosta naselje Luke i Ozrakovići, čijom će se izgradnjom omogućiti jednostavnija i kraća komunikacija stanovništva prigradskog i gradskog područja, a čiji završetak se planira na proljeće 2017. godine.
U toku 2016. godine provedene su sve potrebne urbanističke procedure za usvajanje tri regulaciona plana: Regulacioni plan naselja Zimča, Gorani i Kralupi. Urađen je i usvojen Nacrt urbanističkog plana za urbano područje grada Visoko za period 2016-2034 godina. U 2016. nastavljena je digitalizacija i vektorizacija katastarskih planova i urađeno je 12 katastarskih općina.
U oblasti ekologije na području općine Visoko urađen je niz aktivnosti kako bi se podigla ekološka svijest građana i smanjio broj divljih deponija.
U okviru poduzetih aktivnosti Odsjeka za privredu i poljoprivredu u toku 2016. godine među značajnije projekte spada projekat Sufinansiranja troškova za nabavku novih i polovnih mašina i opreme do 30% od ukupne vrijednosti nabavke, zatim projekat Razvoj savremene proizvodnje jagodičastog voća na području Općine Visoko, kao i projekat Podrška poljoprivrednom razvoju na području općine Visoko u saradnji sa humanitarnom organizacijom World Vision gdje je 21 socijalno ugrožena porodica dobila pomoć u vidu plastenika, poljoprivredne mehanizacije ili steonih junica.

U protekloj godini, urađeno je mnogo aktivnosti na opremanju i osposobljavanju Službe civilne zaštite od kojih je donacija vatrogasnog vozila sa dodatnom opremom od Vlade Republike Turske u vrijednosti od 500.000,00 KM i oprema za sve jedinice Civilne službe. Među značajnije aktivnosti ove službe spada i prva poslijeratna pokazna vježba svih struktura Civilne zaštite na području općine Visoko.
Nastavljajući dobru praksu, Općina Visoko ove godine primila je 29 lica na stručno osposobljavanje za samostalan rad i sticanje iskustva potrebnog za prijavu na konkurs i zasnivanje radnog odnosa.
Kada su upitanju školarci, isplaćene su općinske stipendije i osigurana sredstva za prijevoz i udžbenike učenika i studenata, a kroz nastavne aktivnosti Općina Visoko je podržala razne vrste takmičenja.
Jedna od najznačajnijih aktivnosti Općinskog vijeća Visoko na kraju ove godine jeste donošenje dva značajna dokumenta od kojih je Budžet Općine Visoko za 2017. godinu i Program rada Općinskog vijeća kojim su ovom odlukom određeni pravci djelovanja u sljedećoj godini.
U narednom periodu, detaljni izvještaji službi o aktivnostima u 2016. godini bit će objavljeni na zvaničnoj web stranici Općine Visoko.

Press Općine Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close