BiHPolitika

Novoformirana PDA ispada iz vlasti, Kukić gubi kontrolu nad Rudnikom “Banovići”!

PANIKA U KUKIĆEVOM TABORU: Novoformirana PDA ispada iz vlasti, Kukić gubi kontrolu nad Rudnikom “Banovići”!

Novoformirana stranka, Pokret demokratskih aktivnosti na čijem je čelu moćnik iz Banovića, Mirsad Kukić, pretrpila je težak poraz i gotovo je izvjesno da neće sudjelovati u vlasti Tuzlanskog kantona.

Prema posljednjim rezultatima, koje je jutros objavila Centralna izborna komisija, u Tuzlanskom kantonu najviše glasova osvojila je Stranka demokratske akcije, 38.726 odnosno 25,79 posto glasova, te Socijaldemokratska partija BiH sa 32.806 odnosno 21,85 posto glasova biračkog tijela. Tek na trećem mjestu je Kukićev Pokret demokratske akcije sa 29.070 odnosno 19,36 posto glasova.

 

Nakon što je izbačen iz SDA, Kukić je u Tuzli s nekolicinom prebjega iz SDA, formirao novu stranku (PDA) koja je preuzela ključne poluge vlasti u Vladi Tuzlanskog kantona.

 

Kukić je na izbore izašao s ambicijom da njegova PDA osvoji najveći broj glasova i da u koaliciji sa SBB-om Fahrudina Radončića, zadrži primat u Vladi TK. No, Kukićev potencijalni partner također je pretrpio težak izborni poraz: prema posljednjim rezultatima CIK-a, Radončićev SBB osvojio je u Tuzlanskom kantonu manje od 8.000 glasova (oko 6 posto), pa zajedno ove dvije stranke imaju manje od SDA!

 

Kukićev problem je tim veći što, izuzimajući Radončićevog SBB-a, niti jedna druga partija u TK–u ne pomišlja koalirati sa njegovom mrtvorođenom partijom PDA.

 

Kukiću je izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu iznimno važna jer mu služi kao efikasan mehanizam zaštite  izvora ekonomske moći koji se nalazi u Banovićima, u tamošnjem Rudniku uglja, u kojem je Kukić formalni savjetnik generalnog direktora, a zapravo stvarni gazda koji suvereno upravlja cijelim Rudnikom u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

 

Izgubi li političku moć, Kukić će definitivno izgubiti i poziciju u Rudniku “Banovići”, što bi mogao biti kraj njegove i političke i privredne karijere.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close