Novo u medicini: Mladići sa 70 godina

Preparat metformin mogao bi da omogući ljudima da žive 110 do 120 godina, odnosno da se ljudi stariji od 70 godina osjećaju kao pedesetogodišnjaci, tvrde naučnici.

Stručnjaci pojašnjavaju da metformin, koji se koristi za liječenje dijabetesa, za sada kod životinja produžava život.

Zbog toga su nadležne službe u SAD dale zeleno svjetlo za početak testiranja ovog preparata na ljudima već od naredne godine.

Ovaj preparat mogao bi da otvori novu stranicu medicine, pri čemu bi ljekari mogli uspješno da liječe ne samo rak, dijabetes i demenciju, već i samo starenje.

Starenje ne mora biti neizbježan proces jer sve ćelije sadrže šemu DNK, koja može da omogući neprestani pravilan rad tijela. Neke morske životinje uopšte ne stare.

Metformin povećava količinu molekula kiseonika koji dolaze do ćelije, što povećava dugovječnost i pouzdanost rada ćelije.

Prošle godine, na Univerzitetu Kardif ustanovljeno je da su pacijenti sa dijabetesom koji su dobijali metformin živjeli duže nego ostali.

Prosječni životni vijek u razvijenim zemljama je oko 80 godina. Ako rezultati istraživanja na ljudima pokažu podjednako dobre rezultate kao što su bili oni dobijeni nakon ispitivanja na životinjama, onda je moguće da se životni vijek produži jedan i po put, piše Independent.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close