-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Novo rukovodstvo Skupštine ZDK, smjena Vlade za dva dana

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), nakon što je prošle sedmice formirana nova parlamentarna većina okupljena oko Stranke demokratske akcije (SDA), izabrala je danas na hitnoj sjednici novo rukovodstvo, a već u naredna dva dana, također na novoj hitnoj sjednici, trebala bi razriješiti i kantonalnu vladu predvođenu premijerkom Amrom Mehmedić.

Dnevni red na samoj sjednici zastupnicima je predložio predsjednik Kluba SDA Alija Ogrić, koji je istakao da je formirana nova parlamentarna većina te je predložio samo dvije tačke: Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK te upoznavanje Skupštine s dostavljenim prijedlogom za glasanje o nepovjerenju Vladi, zaprimljenog 4. oktobra, i donošenje zaključka o utvrđivanju roka u kojem će se na dnevni red SZDK staviti prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi ZDK.

Dosadašnji predsjedavajući SZDK Dejan Kovačević (Narod i Pravda), nezadovoljan realizacijom dogovora o postupku preuzimanja vlasti od nove većine, podnio je prije usvajanja dnevnog reda “neopozivu ostavku” na mjesto predsjedavajućeg SZDK i predsjednika Kluba Hrvata u SZDK pa je u jednoj od pauza današnjeg zasjedanja zasjedao i Klub Hrvata.

Taj klub, ipak, danas nije izabrao novog predsjednika niti svog kandidata za tročlano Radno predsjedništvo SZDK, nego će to učiniti u narednom periodu, nakon što zastupnici tog kluba dobiju stavove svojih stranaka po pitanju prijedloga kandidata.

Prije početka današnje hitne sjednice SZDK, jutros je zasjedao i Klub Bošnjaka te za novog predstavnika tog kluba u Radnom predsjedništvu SZDK predložilo Ćazima Huskića (SDA), umjesto dosadašnje zamjenice predsjedavajućeg Behije Kulović (Naša stranka).

Kulović je, međutim, prije glasanja o usvajanju dnevnog reda također podnijela “neopozivu ostavku” na poziciju zamjenice predsjedavajućeg SZDK pa su zastupnici stranaka koji će u narednom periodu biti u opoziciji u tom kantonu: Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, NiP, BHI-KF, Hrvatska demokratska zajednica BiH i NS, smatrali kako zbog spomenutih ostavki više nema uslova za nastavak sjednice.

Nakon više od četiri i po sata rasprave, ipak je usvojen predloženi dnevni red te je Ćazim Huskić i izglasan za novog člana Radnog predsjedništva, a onda i za novog predsjedavajućeg SZDK.

-Ostajem pri tome da sam podnio ostavku i nisam učestvovao u izboru novog predsjedavajućeg – kazao je Kovačević, koji će ostati zamjenik predsjedavajućeg SZDK dok Klub Hrvata ne predloži novog kandidata za tu poziciju.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Damir Memić najavio je kako će preko sudskih instanci morati tražiti svoja prava, jer smatraju kako su prekršene procedure izmjene Radnog predsjedništva SZDK i Poslovnik o radu SZDK.

Zastupnik HDZ-a BiH Ivica Penić također je osporio procedure i pravna tumačenja te je zatražio, uime kluba zastupnika te stranke, da se današnja sjednica prekine, ali prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Skupština je u nastavku izglasala da će naredna hitna sjednica biti održana u roku od 48 sati, kada će se glasati o nepovjerenju aktuelnoj Vladi ZDK.

Programske principe partnerskog djelovanja na području ZDK-a za period 2023.-2026. godina, u petak, 6. oktobra su osim predstavnika SDA, potpisali i predstavnici Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Narodnog evropskog saveza (NES) te samostalni zastupnici Ivo Tadić (bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH), Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi BHI – KF).

Novu će većinu za sada činiti 20 od 35 zastupnika u Skupštini ZDK (11 SDA, tri DF, dva SBB, jedna zastupnica NES-a te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi BHI-KF), a premijerska pozicija u novoj vladi tog kantona pripast će kadru SDA.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close