Novim zakonom EU želi zaštititi sezonske radnike od eksploatacije

Europski parlament je 5. februara usvojio novi zakon kojim se unapređuju i štite prava sezonskih radnika koji dolaze da rade u EU iz trećih zemalja. Novi propisi treba da omoguće sezonskim radnicima koji dolaze van EU bolje uslove života i rada, uključujući odgovarajući smještaj i radno vrijeme. EU želi da novim propisima stane na put eksploataciji tih radnika, ali i da spriječi da se njihov boravka produži u stalan. Evropska komisija procjenjuje da svake godine u EU dođe da radi više od 100.000 sezonskih radnika.

Novi zakon je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strazburu 5. februara podržalo 498 poslanika, 56 je bilo protiv a 68 uzdržano. Od predstavljanja prijedloga zakona koji je 2010. predložila Europska komisija, protekle su tri i po godine koje su obilježili pregovori sa članicama, vrlo uzdržanim prema tom pitanju.

Prema novim propisima koje još treba da formalno potvrdi Savjet EU, sezonski radnici će imati ista prava kao radnici iz zemlje članice u koju su došli u pogledu minimalnih godina za rad, plate, otpuštanja radnog vremena, prava na odmor, zdravstvene zaštite i zaštite na radu.

Sezonski radnici će moći da se učlane u sindikate i da imaju pristup socijalnoj zaštiti, penzionom sistemu, obuci i drugim javnim uslugama.

Pri zahtjevu za ulazak u EU sezonski radnici će morati da dostave i ugovor o radu ili obavezujuću ponudu za posao sa podacima o plati i radnom vremenu. Na zahtjev poslanika uključen je zahtjev da se u ponudi za posao ili ugovoru pruže dokazi da će radnik imati odgovarajući smještaj.

Takođe, poslodavac koji radniku obezbeđuje smeštaj, neće smeti da određuje preveliku kiriju ili da je direktno odbija od plate radnika.

Novi propisi će pojednostaviti i ubrzati procedure za boravak i rad sezonskim radnicima koji su već radili u EU. To bi, kako je saopštilo Europski parlament, moglo da se uradi ubrzavanjem administrativnih procedura, označavanjem takvih zahtjeva za prioritetne ili izdavanjem više dozvola ođednom.

S druge strane, članicama je ostavljeno pravo da određuju koliki će broj sezonskih radnika primitati tako da će moći da kontrolišu migracije, piše EurActiv.

EurActiv.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close