-TopSLIDEPolitikaSvijet

Novi zakon EU – ACTA 2.0 će biti kraj slobode interneta

Sloboda izražavanja je trn u oku EU tehnokrata. Novi zakon o intelektualnom vlasništvu kojeg je Europski parlament usvojio u rujnu prijeti našim temeljnim pravima.

Internet znači slobodu. Još uvijek možemo slobodno doći do željenog sadržaja na našim tražilicama. Ali će se to uskoro promijeniti.

Članak 13. kontroverznog zakona kaže da će operatori internetskih stranica i pružatelji internetskih usluga biti odgovorni za sadržaj svojih klijenata i čitatelja. Novi zakon ih obvezuje na korištenje takozvanih filtera za objave. Obvezni filteri ostavljaju softveru da odluči što se korisnicima smije dijeliti, a što ne.

Konkretno, pružatelji internetskih usluga će postati kontrolori i cenzori naših aktivnosti na internetu i svaka objavljena fotografija, video i tekst će biti provjereni.

Postavlja se pitanje koji kriteriji će se primjenjivati pri ovoj cenzuri i kako i tko će programirati ovaj filter za softver?

Europska komisija će zasigurno uskoro predložiti detaljne smjernice za borbu protiv lažnih vijesti, propagiranja terorizma na internetu i borbe protiv onih koji krše autorska prava. U redu, ali to će ujedno biti i sredstvo za suzbijanje kritičara EU, nezavisnih blogera koji žele rasvijetliti nesposobnost i nerad tehnokrata Bruxellesa i disidenata, mahom kritičara takozvanog lijevo-liberalnog političkog spektra. I kladim se da će ove direktive vrlo brzo biti uvedene u svim zemljama EU.

Članak 11. se bavi se uvođenjem vrste poreza na poveznice, ili linkove.  Od sada, kada objavljujemo poveznicu na našoj internetskoj stranici, morat ćemo platiti vlasniku, autoru ili izdavaču, za to.

No, tehnokrati smatraju da, ako se pozivamo na određeni izvor i da koristimo ga u našem tekstu, taj izvor ima pravo na naknadu. Naravno, zakon nije navodi o kojim će iznosima biti riječ,  što bi trebalo biti određeno tek nakon pregovora s državama članicama EU.

Sada, ako neko uredništvo odluči zaraditi s ovim novim zakonom, tražilice neće prikazivati rezultate koji sadrže veze s njihovim sadržajem. Ovo je dvostruki mač za urednike i izdavače, jer se korisnici sada mogu okrenuti izvorima koji će nastaviti objavljivati njihov sadržaj besplatno. Naime, mnoge stranice i ne žele autorsku naknadu, jer  pišu kako bi objavili vijesti koje mainstream mediji prešućuju ili ih interpretiraju po diktatu EU.

Ipak, ovaj zakon u korijenu mijenja internet kakvog poznajemo. Rad novinara, znanstvenika i ostalih, koji svoje tekstove moraju objavljivati na internetu i citirati izvore u svojim objavama, kako bi bili vjerodostojni i dokazali svoje argumente, bit će otežan.

Ugrožava se i postojanje internetske kulture, širokog raspona sadržaja, od skečeva, remixa glazbe, parodija i drugog. Ali je najvažnija stvar što je ugrožena sloboda mišljenja. Novi zakon treba osigurati budućnost tiska. Freidhelm Greis iz njemačkog portala Golem je izračunao da novi zakon o autorskim pravima EU zapravo favorizira samo velike izdavačke kuće i redakcije, a ne manje i kritičare. Na primjer, izdavačka kuća Axel Springer bi sada dobila gotovo 64 posto prihoda od oporezivanja objave sadržaja.

Zakon ujedno dokazuje kome služe Bruxelleski tehnokrati. Postupno nam oduzimaju slobode, tako da velike tvrtke mogu ostvariti još veće zarade. Jedna od tvrtki koja će biti na gubitku uvođenjem nove direktive EU je i Google. U Njemačkoj bi morala dijeliti milijune eura prihoda s pružateljima internetskih usluga, izdavačima i tvrtkama kojima prenosi rezultate pretraživanja.

Google je već imao takvo iskustvo u Španjolskoj, gdje je takav kontroverzni zakon uveden još 2014. godine. Izdavači se nadaju da će ih zakon učiniti još bogatijima. Licence za plaćanje na aktualne tiskovine trebale bi američku korporaciju koštale velike svote novca. Ali to nije bila borba siromašnih protiv divovskog Googlea.

Pogledajte što se dogodilo. Google je jednostavno ugasio Google News u Španjolskoj i tako ne mora plaćati nikakve naknade. Iako Google News nije imao oglase, na kojima kompanija uglavnom zarađuje novac, Google nije htio povećati rashode i jednostavno je izgubio čitatelje. No, čak i španjolski izdavači, koji imaju svoje internetske stranice, podrškom ovom zakonu su prepilili granu na kojoj sjede, jer im se vanjski pristup  smanjio dvoznamenkastim postotkom.

Konačno, navest ćemo još jedan detalj. Naime, Povelja o temeljnim pravima Europske unije kaže: “Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu izražavanja mišljenja, primanje i davanje informacija i ideja bez uplitanja vlasti i bez obzira na granice”.

Autorska prava ni na koji način ne bi smjela kršiti ova temeljna prava, ali se čini da to nikoga nije briga.

GEFIRA

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close