Novi udar vlasti na pripadnike Armije RBiH i HVO-a: Što važi za borca, ne važi za policajca

Sin ili kćerka treba da se prijave na konkurs za stipendiju, vi skupljate dokumentaciju za odlazak u povoljnu penziju, i za jedno ili drugo treba vam uvjerenje da ste bili borac, odnosno da ste obavljali komandnu dužnost u vrijeme agresije na BiH!

Oslobođenje

Rokovi pritišću, odlazite u opštinski ured Grupe za vojnu evidenciju, tražite uvjerenje. Teško da ćete ga dobiti, osim ako vam prijatelj ne radi na izdavanju tih uvjerenja! Naime, 13. avgusta ove godine prestala je važiti uredba o privremenom preuzimanju dijela funkcija prijašnjeg federalnog ministarstva odbrane, Ustavni sud je presudio da je uredba neustavna i dao rok od šest mjeseci da se oblast vojne evidencije zakonski uredi. Rok istekao, vlast nije poslušala odluku Ustavnog suda FBiH i to je razlog što vam kćer ili sin neće dobiti stipendiju, a vi ćete vjerovatno zakasniti aplicirati za odlazak u povoljnu mirovinu!

Proš'o voz

“Ljudi nam svakodnevno dolaze po uvjerenja o pripadnosti Armiji BiH, HVO-u, uvjerenja o vršenju komandne dužnosti, načinu i okolnostima ranjavanja. No, nema zakonske osnove da više izdajemo ta uvjerenja, jer uredba na osnovu koje smo to radili više ne važi. U nebranom smo grožđu! Ljudima je teško objasniti zašto ne mogu dobiti potvrdu, zašto je ne smijemo izdati. A iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH ne stižu nikakva uputstva na osnovu kojih bismo se mi ponašali. Tražili smo ih, pisali Ministarstvu, ali odgovora nema!”, rekao nam je jedan od šefova terenskog ureda, zahtijevajući anonimnost jer se boji, objavimo li njegovo ime, ostat će bez posla.

Uzgred, on upozorava kako ratni vojni invalidi 60 i više posto moraju, ako žele u povoljnu starosnu mirovinu što im zakon omogućava, imati i ocjenu više ljekarske komisije. Ukoliko je nemaju, ne mogu ostvariti to pravo, bez obzira na to potiču li iz tokom rata okupiranih teritorija. Upozoravao je, reći će, mjesno udruženje RVI-ja, koje ništa nije poduzelo. Slično smo prošli i u drugim terenskim uredima. Uposlenici pristaju govoriti, ali bez da im se objavi ime i prezime. Jedan od njih će objasniti da ratni vojni invalidi, demobilisani borci, potencijalni vojni penzioneri… svakodnevno dolaze po uvjerenja o pripadnosti ili obavljanju komandne dužnosti, ali ih ne mogu dobiti. Istina, reći će anonimni uposlenik jednog terenskog ureda, svom prijatelju iz jedinice, inače teškom ratnom invalidu, izdao je uvjerenje o pripadnosti, načinu i okolnostima ranjavanja…

“Ali sam stavio krivi datum izdavanja uvjerenja. Umjesto 15. avgusta, napisao sam da je uvjerenje izdato 12. avgusta kako bi bilo validno i time svjesno ugrozio svoje radno mjesto. No, nisam jedini koji tako radi. Telefonom razgovaram s kolegama iz ostalih ureda za vojnu evidenciju. Neki kažu da su nakon 13. avgusta prestali s izdavanjem uvjerenja, drugi da uvjerenja izdaju od slučaja do slučaja i nakon 13. avgusta, ali ih antidatiraju i muljaju s knjigama o protokolu. I to sve da ne bi porodicu šehida, paraplegičara vratili neobavljena posla!”, kaže sagovornik objašnjavajući kako veliki dio uposlenika nije ni znao za presudu Ustavnog suda FBiH, te da ih iz Ministarstva za boračka pitanja nisu ni upozorili na nju.

Uzgred, kaže kako se, bez obzira na sadašnje probleme s uvjerenjima, uposlenici koji rade na izdavanju dokumenta iz vojne dokumentacije boje da će svakako ostati bez posla. Naime, dokumentom Jedna vojna sila za 21. vijek – Komisija za reformu odbrane – 2005, predviđeno je da će “evidencije o regrutnom sastavu i druge dokumentacije o vojnoj službi… biti prenesene na civilne općinske organe”.

“Sigurni smo da će se ova odredba primijeniti, pa su neki od nas pitali načelnike općina hoće li ih primiti na posao. Odgovor je bio da općina ima svoje uposlenike koji to mogu raditi!”, žali se naš sagovornik.

Vezom do uvjerenja

No, vratimo se uvjerenjima potrebnim za odlazak u povoljnu starosnu mirovinu pripadnika Armije BiH ili HVO-a. Očito je, sada takvo uvjerenje pripadnik ARBiH, ako nema vezu, ne može dobiti i aplicirati za mirovinu. PIO/MIO će mu kao nekome ko je već ostvario penziju dva puta poslati poziv da dostavi dokumentaciju, ako ne, prestaje mu pravo na penziju. Ako dostave uvjerenje da ne posjeduju čin, dobit će minimalnu penziju (310 KM). Dočim, problem s pribavljanjem uvjerenja nemaju pripadnici MUP-a! Oni svoja uvjerenja o pripadnosti mogu dobiti čak i ako ih nema u zvaničnoj evidenciji. Dovoljno je da, saznajemo, daju izjavu pred službenim licem, da to potvrde dva svjedoka i eto im željenog uvjerenja. I sve je to, je li, u skladu sa Zakonom o prijevremenom penzionisanju!?

Kad smo već kod prijevremenog penzionisanja branilaca, saznajemo da su uposlenici PIO/MIO dobili naređenje da do 15. avgusta pribave dokumentaciju od grupa za vojne evidencije, što, ako ste pažljivo čitali tekst, nije slučajno. Stoga su oni uposlenici PIO/MIO koji su bili na godišnjem pozvani da se vrate na posao. Dakle, penzija za povoljnije starosne umirovljenike će biti. Mogu se čak i žaliti na privremena rješenja! No, da bi se žalili, moraju priložiti i uvjerenje o, recimo, vršenju komandne dužnosti. Koje ne mogu dobiti osim ako im prijatelj ne radi u Grupi za vojne evidencije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close