Novi Snowdenovi dokumenti otkrivaju: NSA “rutinski” dijeli obavještajne informacije s Izraelom

Najnoviji dokumenti dobiveni preko Edwarda Snowdena, objavljeni u listu The Guardian, otkrivaju kako NSA regularno dijeli svoje obavještajne podatke s Izraelom, bez da se uopće pritom uklanjaju informacije o američkim građanima.

Jučer, 11. rujna, The Guardian je objavio dokumente o tajnom zakonu koji je stupio na snagu 2009. prema kojem se osobni podaci američkih građana, uključujući telefonske poziv i internet promet, dijele s ključnim američkim saveznikom, Izraelom.

Dokument, memorandum na 5 stranica kojeg je autorizirala američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost (NSA) na početku Obaminog prvog mandata, otkriva detalje o suradnji između NSA i izraelske obavještajne službe SIGINT koja je zadužena za prikupljanje i dešifriranje obavještajnih podataka. Izarelski SIGINT se često u vojnim dokumentima naziva i ISNU (Izraelska SIGINT Nacionalna Jedinica)

U dokumentu se specifično ističe kako se radi o “ugovoru” po pitanju “direktnog dijeljenja obavještajnih podataka prikupljenih od strane NSA-a s izraelskim obavještajnim službama”. Nadalje, u dokumentu se navodi kako podaci uključuju sve od fakseva, glasa, transkripata do DNI (Digitalni mrežni obavještajni podaci) sadržaja.

Prema dokumentu, Izrael može primati podatke o svim američkim stanovnicima, osim jedne skupine – američkih dužnosnika. Naime, u tekstu dokumenta se navodi: “Izraelska strana mora uništiti komunikaciju ako prepozna da se radi o dužnosnicima američke Vlade”. Konkretno, dužnosnici iz ovih institucija trebali bi biti izuzeti: Bijela Kuća, vladini kabineti – izvršna vlast, Predstavnički Dom i Senat, Američko Federalno Pravosuđe.

No, drugi dokumenti – prema pisanju The Guardiana – otkrivaju kako je NSA svjesna “agresivnosti” izraelskih agencija. Tako jedan NSA dužnosnik u dokumentu iz 2008. ističe: “S jedne strane Izraelci su izuzetno dobri obavještajni partneri, no s druge strane ciljaju nas kako bi otkrili naša stajališta po pitanju problema na Bliskom Istoku”.

“Jedna od najvećih prijetnji NSA-u su zapravo prijateljske obavještajne službe, poput izraelskih. Postoje parametri po pitanju što dijelimo s njima, ali razmjena je tako ogromna da ponekad dijelimo i više nego smo namjeravali”, ističe se u istom dokumenti iz 2008.

Novinari Guardiana koji su radili na aktualnom izvještaju, Glenn Greenwald, Laura Poitras i Ewen MacAskill, ističu kako iz NSA ne poriču autentičnost ovih dokumenata, ali ističu kako se sve obavlja pod procedurama koje “štite prava privatnosti”.

Zanimljivo je primijetiti kako možda i najkontroverznija objava do sada dolazi na 12. obljetnicu terorističkog napada na New York. Naime, upravo je napad 11. rujna 2001. iskorišten za masovnu intruziju i kršenje prava privatnosti pojedinaca u SAD-u.

Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a, tu je sve jasno. Mnogima danas izgleda kako aktualna politička vlast u SAD-u više brine za nacionalne interese Izraela nego za interese SAD-a. To nije tajna, dovoljno je primijetiti kako u gotovo svakom vanjskopolitičkom govoru, pa i u Obaminom obraćanju naciji prije dva dana, “sigurnost Izraela” se uvijek ističe kao najviši prioritet. Izrael je trajno američko uporište i kontrolni centar cijelog Bliskog Istoka, to također nije tajna, no pitanje je kako će američki stanovnici reagirati na ovakve vijesti.

advance

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close