Novi premijer ZDK-a među prioritetima rada naveo je pokretanje dijaloga sa Savezom samostalnih sindikata

Ovakav potez Muniba Huseinagića predstavnici sindikata su pozdravili i izrazili nadu da je stigao neko na čelo Kantona ko razumije cjelokupnu situaciju. Huseinovićev prethodnik, Fikret Plevljak, ignorisao je sindikalne vođe, te prekinuo svaku komunikaciju s njima. Prema riječima Mirnesa Isakovića, predsjednika Kantonalnog odbora SSSZDK-a, Plevljak će ostati crnim slovima zabilježen u istoriji sindikalnog pokreta na ovom području.

– Jedna od prvih stvari koje ću učiniti je otvaranje dijaloga sa sindikatima, sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. Vidjećemo gdje su zastali ti procesi i nastaviti. Mislim da ima nade, da ćemo se zajednički dogovoriti i prevazići tu situaciju koja je omča oko vrata budžeta ZDK-a, kazao je Huseinagić.

On je u svom ekspozeu pred zastupnicima kantonalne Skupštine u četvrtak naveo kako su zdravstvo, obrazovanje i policija u isključivoj ingerenciji Kantona, te da svi djeluju u izuzetno teškim uslovima.

– Nedostatak novca tu se ponajviše osjeća. Pacijenti su u najtežoj situaciji. U bolnici nedostaje opreme, lijekova, sredstava. Pod hitno treba riješiti pitanje menadžmenta i Upravnog odbora, te sanacije duga od oko 20 miliona maraka. Zato nam je među prioritetima otvaranje razgovora sa sindikatima, dogovaranje, traženje razumijevanja, što bi doprinijelo pronalaženju rješenja, rekao je Huseinagić.

Isaković je istakao kako su neprocjenjive štete stvorene ponašanjem dosadašnjeg premijera Plevljaka, koji je “dvije godine kočio socijalni dijalog i time izbjegao situaciju da prizna sindikate kao relevantne partnere”.

– Te štete su posebno nemjerljive u dijelu obaveza prema radnicima koji svoje plaće zarađuju u budžetu, proizvedene neaneksiranjem kolektivnih ugovora, a za što je sindikat bio spreman i isticao to u svakom našem razgovoru sa dosadašnjim premijerom, naglasio je Isaković, te dodao kako su ekspozeom novoimenovanog premijera u sindikatu ohrabreni, jer je Huseinagić spoznao potrebu otvaranja socijalnog dijaloga sa relevantnim partnerima.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close