Novi pravilnik za vozače: Za više od 10 kaznenih bodova ponovo polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita

Novi pravilnik za vozače u BiH, koji predviđa da će oni koji dobiju više od 10 kaznenih bodova morati ponovo da polažu teorijski dio vozačkog ispita, biće donesen u narednih mjesec dana, rekao je Srni direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Radović je pojasnio da će, prema novom pravilniku, vozači sa više od 10 kaznenih bodova morati da deponuju vozačku dozvolu i pohađaju predavanja, a dozvola će im biti vraćena tek kada polože teorijski dio vozačkog ispita.

“To će ih i mnogo koštati i moraće da odslušaju sve o posljedicama nebezbjednog ponašanja u saobraćaju. Dosad nije bilo pravilnika i, jednostavno, mogli ste imati 50 kaznenih bodova i da opet vozite auto”, rekao je Radović.

Pravilnik će kroz mjesec dana, u formi prijedloga, donijeti Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a predviđa i da će vozači sa sedam do 10 kaznenih bodova morati da idu na obavezna predavanja o posljedicama saobraćajnih nezgoda.

Radović je najavio da će u aprilu početi akcija promocije važnosti vezivanja pojaseva i upozoravanja na opasnosti upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, a u maju provjere tehničke ispravnosti vozila.

Prema istraživanjima koje je prošle godine Agencija provela u saradnji sa Auto-moto savezom Srpske, manje od 50 odsto vozača i suvozača u Republici koristi pojaseve, dok je upotreba sjedišta za malu djecu manja od 30 odsto.

To je, prema Radoviću, nedvoljno, imajući u vidu procjene da bi u Srpskoj stradalo 30 ljudi manje godišnje da su upotrebljavali sigurnosni pojas tokom vožnje, pa će istraživanje o upotrebi pojaseva biti provedeno i ove godine.

U junu i julu, kako je najavio, biće organizovana akcija utvrđivanja u kojoj se mjeri poštuju ograničenja brzine na putevima u Srpskoj, jer je ekstremno prekoračenje brzine jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

“Auto-moto savez je napravio određen broj uređaja za anonimno mjerenje brzine, utvrdili smo metodologiju i u junu i julu krenućemo sa mjerenjem brzine vozila na najopasnijim dionicama da utvrdimo koliko se kod nas uopšte poštuje ograničenje brzine. Ti podaci će biti od velike koristi kako za Agenciju tako i za MUP, ali i za žPuteve Republike Srpskež da bi se vidjelo koje su to mjere koje bi mogle dovesti do smanjenja prosječne brzine kretanja i do eliminisanja ekstremnih prekoračenja brzina koje najčešće dovode do saobraćajnih nezgoda”, rekao je Radović.

Kada je riječ o kampanji o bezbjednosti djece koja se tradicionalno provodi u septembru, kada djeca polaze u školu, Radović najavljuje da će Agencija uskoro objaviti rezultate istraživanja o saobraćajnoj signalizaciji u zoni oko škola.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 350 škola u Republici Srpskoj, a provjeravano je da li je saobraćajna signalizacija u zoni škola postavljena u skladu sa zakonom, da li imaju ležeći policajci, ograde pokraj škola.

Radović je naveo da je i samo istraživanje podstaklo lokalne samouprave i “Puteve Republike Srpske” da rade na poboljšanjima.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close