-TopSLIDEBiHPolitikaSvijet

Novi pojedinci i kompanije na crnoj listi SAD-a

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas sankcionisao osam pojedinaca i šest kompanija u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033 u vezi sa Zapadnim Balkanom i E.O. 14024. U koordinisanoj akciji, State Department SAD-a je također sankcionisao dva pojedinca i 12 kompanija u skladu sa E.O. 14024.

– Rusija je nastavila da koristi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu kako bi zaustavila integraciju regiona u međunarodne institucije i organizacije, kao i da iskoristi ključne jurisdikcije kako bi olakšala svoje agresivne destabilizujuće aktivnosti – rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijske obaveštajne službe Brajan Nelson (Brian) i dodao:

Promoviranje mira

-Današnja akcija potvrđuje šire napore američke vlade da promovira mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana.

Iz Bosne i Hercegovine su sankcionisane tri osobe.

– Savo Cvijetinović (Cvijetinović) je član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u manjem entitetu u BiH. On je i predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH. BN Inžinjering se sankcioniše u skladu sa E.O. 14024 za rad ili rad u vazduhoplovnom sektoru privrede Ruske Federacije. Cvijetinović se sankcionise po E.O. 14024 jer je bio rukovodilac, funkcioner, viši izvršni službenik ili član odbora direktora BN Inžinjeringa, kompanije čija su imovina i interesi u imovini sankcionisani na osnovu E.O. 14024 – navode.

Na crnoj listi se našao i ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

– Đokić je 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS. Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati antidejtonsko ponašanje. Đokić se sankcioniše na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktnu ili indirektnu uključenost u kršenje ili čin koji je opstruirao ili prijetio provedbi bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244; Dejtonski mirovni sporazum; ili zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove – ističu.

Glavna karika 

Treća osoba koja je sankcionisana je Duško Perović.

Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, u Rusiji. Perović je bio glavna karika u dogovaranju susreta između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika. Konkretno, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također služio kao posrednik za Vladu RS-a na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS. Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednoj od milijarderovih ofšor kompanija.

Perović se sankcioniše po E.O. 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao u ime ili za račun, direktno ili indirektno, Milorada Dodika, lica čija su imovina i interesi u imovini sankcionisani na osnovu E.O. 14033.

Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, u Rusiji. Perović je bioglavna karika u dogovaranju susreta između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika. Konkretno, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također služio kao posrednik za Vladu RS-a na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS. Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednoj od milijarderovih ofšor kompanija.

Perović se sankcioniše po E.O. 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao u ime ili za račun, direktno ili indirektno, Milorada Dodika, lica čija su imovina i interesi u imovini sankcionisani na osnovu E.O. 14033. SAD su Dodika sankcionisale 5. januara 2022. godine na osnovu E.O. 14033 da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i da je odgovoran za ili saučesnik u , ili direktno ili indirektno uključen u korupciju vezanu za zapadni Balkan. SAD su također ranije sankcionisale Dodika 17. jula 2017. godine prema E.O. 13304 zbog ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – ističu

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close